KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
2 éve
#127
shinita 1
Válasz Anna5000 #126 számú posztjára
Ez nem így működik. Az oldalra beírva az adataidat kapsz egy kósza tippet a kalóriára, aztán azt eloszthatod, ahogy neked és szervezetednek tetszik, de azért a fehérje legyen megfelelő szinten.
Ez a ketogén topik, nos, a ketózishoz kellően alacsonyra kell menni a szénhidráttal, a másik két makró nem befolyásolja magát a ketózist, csak valamit enni kell, ugyebár. A legtöbb embernek elég 20g nettó szénhidrát alá menni, de ez azért változó, illetve a ketózis maga nem feltétlenül segít, sokunknak érdemes extra korlátozásokat bevezetni, különféle ételek bekavarhatnak így vagy úgy.

200 g vagy 300g zsírral is lehet fogyni, ha megfelelően nagy az energiaigényed...
De ha nem vagy különösen aktív vagy magas, izmos, célszerű jóval lejjebb menni, mondjuk 100-150 grammra, ez egyéni.
A konkrét makrók nem feltétlenül számítanak, az én számaim a jó napjaimon is változékonyak valamilyen szinten (pl. a zsír egyik nap a duplája az előző napinak, ez nem gond), inkább az átlagos deficit számít, no meg az elegendő fehérje. De kinek mi jön be, nekem a különböző napok, nem tömöm meg magam, ha nincs rá szükségem, de nem is éheztetem a szervezetemet, ha egy adott nap többre vágyik. Jó étrenddel és időzítéssel így is működhet a dolog, pláne megfelelő mozgással (van, akinek ez kötelező elem, mert kevés étellel csak kegyetlenül éhezik, akármilyen jó ételeket is választ, de sokunk nem is tud tökéletesen enni folyton. 1-2 étel van, ami engem szuperül laktat, az elég unalmas lenne).

2 éve
#126
Anna5000
Fogyni szeretnék.. 10, kg öt.. Mennyi szénhidrát.. Zsír és fehérje szükséges.. Köszönöm válaszod.. ANNA

2 éve
#125
Optilikusz 17
Válasz Totolya #124 számú posztjára
Így ez egy kicsit nehéz, mert többnyire szemináriumokat hallgatok, ahol a sok adat és forrás összegzése folyik, és nem utolsó sorban az előadó orvosok emberi nyelvre fordítják a szakszöveget, hogy mi halandók is megértsük. :-) De itt egy link az epilepsziás gyerekeken végzett vizsgálatokról.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1469-8749.2006.tb01269.x

A magas állati fehérje és zsír fogyasztás (ami a ketogén diéta alapja) összeköthető a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, a rákos megbetegedésekkel, elhízással és cukorbetegséggel. Pl. IGF-1 hormon növekedés, magas koleszterin.

Javaslom, hogy keress rá Dr. Dean Ornish, Dr. Caldwell Esselstyn, Dr. Colin Campbell kutatásaira és munkásságára. A gyakorlati táplálkozás tudományban (hogy mit kéne enni, és hogyan) meg ott van Dr. Joel Fuhrman, Dr. Will Bulsiewicz, Dr. Michael Greger, Dr. Neal Barnard, Dr. John McDougall.

Dr Brenda Davies szeminárját láttam kifejezetten a ketóról. Nem pont ezt, de itt egy link hozzá:
https://theplantstrongclub.org/2020/01/13/summary-of-key-benefits-and-risks-to-ketogenic-diet-by-brenda-davis-r-d/

Remélem segítettem egy kicsit. :-)

2 éve
#124
Totolya
Válasz Optilikusz #96 számú posztjára
Szia , megjelölöd kérlek a negatív hatásokhoz a forrást? Koszi

3 éve
#120
sinnesro
Válasz törölt felhasználó #119 számú posztjára
Kifejezetten svéd név. Éltem pár évet Stockholmban, egy projekten dolgoztam. Angliában is, és sokat nemzetközi csapatban. Az angollal én sem állok ennek ellenére túl jól, azaz persze leírva megértem, beszélve meg ha viszonylag szépen beszélnek. Hát megszenvedtem mindig a welsziekkel, Sri-Lankaiakkal. :-))))

3 éve
#118
sinnesro
Válasz törölt felhasználó #117 számú posztjára
A nevéből leginkább svéd származás sejthető. :-)
De valóban szépen beszél angolul, talán épp ezért.

3 éve
#115
shinita 1
Válasz Optilikusz #113 számú posztjára
Nekem a rendes ételhez a nagy mennyiségű fehérje és kellő kalória is hozzátartozik. Salátával nem lakom jól. Ebben van egy jó adag egyéni tényező is, persze.
A tápanyagbevitel valóban fontos, ezért is eszem jóval tápanyagdúsabbn ételeket, mint a saláták. No persze, nem tápanyag/kalória arányt nézek, az nem sokat számít. Nekem mint nagy méretű melegvérű emlősnek sok kalória kell, ha ennyivel beviszem, amit kell, az már jó. Nyilván sok tápanyagtalan vacakot nem engedhetek meg magamnak, de nem is akarok, attól csak túlenném magam.

Nyilván nem mindenkinek működik az, hogy figyel a szervezete jelzéseire, részvétem feléjük, az nehéz lehet. Nekem ez messze a legmegbízhatóbb dolog, hiszen elég nehéz kellő mennyiségű valódi információkat szerezni a táplálkozásról, ott van az egyéni tényező is... Úgyhogy főleg a saját tapasztalataimra, ha ez nincs, akkor másokéra támaszkodom, némi megbízható infó mellett.

Soha nem éreztem éhséget a torkomban, viszont meg tudom különböztetni az igazi éhséget a gyomoréhségtől... Plusz az éhség nem igazán megbízható sokunknál, nekem némi támpont, de vannak megbízhatóbb jelzéseim. Érzem, ha a szervezetemnek étel kell. Ha éhes vagyok, ha nem.

A zavaró, hirtelen éhség zsíradaptáció előtt volt (nem minjdig, de túl gyakran), ez elég tipikus. 7 hét hetó után eltűnt és azóta nincs. Nagyon megérte kitartani, ez volt az eredeti ketóm fő előnye a korábbi szénhidrátszegény étrendemmel szemben.

Az én ízlelésem elég stabil, kivéve az édességet, sósságot. Viszont az élvezet bonyolultabb, remek íz nem elég hozzá, érdekes módon...

Sok ember tud naponta rizst enni, nincs benne semmi különös, semleges íze van, nincs rajta mit megunni (bár lehet, hogy ez nem így működik mindenkinél), egyszerűen más dolgokat kell hozzá enni.
A párom is napi szinten eszik rizst, pedig ő is kedveli a változatosságot, ami meg is van.
Az emberek nem szokták megszeretni azt, amit alapból utálnak. Max. amit rosszul elkészítve vagy nem is ismertek. Persze lehet, hogy van kivétel. Én igazán rámentem bizonyos dolgokra, de ha nem szeretem, akkor sose fogom szeretni. Extrém étrendeken vagy más extrém esetben el lehet szokni bizonyos dolgoktól... Én pl. hirtelen szinte teljesen elhagytam a kedvenc ételcsoportomat egy ponton. Néha visszatérek, de ez szerencsére extrém ritka, a zöldségekkel nekem csak baj van, hiába extrém finomak.
A gyümölcsök sajnos még tartják magukat, de amíg minimális a szintjük és közel sem mindennap eszem őket, belefér a dolog, hiszen annyira fantasztikus az ízük :D
Kicsit nehéz nekem az én ízlésemmel, hozzáállásommal és a szervezetem preferenciájával, van némi ellentét, de majd kialakul valami jó kis rendszer...
Szerencsére nem muszáj mindent megennünk, ami fantasztikusan finom, erre már rég rájöttem.

Nekem van erős turmixom, de fagyva akkor is jég, nem krémes... Hmmm, valószínűleg egyszerűbb banán-eper és hasonló fagylaltot gyártani, a banán legalább partner, csak a másik gyümölcs akar jégkocka lenni, ráadásul a banán remekül megy az eperhez s már gyümölcsökhöz is...

De igazából nem muszáj fagylaltot enni, lehet teljesen rendes ételt is, hacsak nem akarunk kifejezetten fagylaltot. De nekünk igazából csak étel kell, tápanyag és lehetőleg finom. Bár megértem, de nekem az ilyen compulsive (ezt most nem tudom magyarul. több, mint egy egyszerű kis vágy, nincs azzal gond, ha az ember fagyizni is akar néha, de amikor többé-kevésbé megszállottan KELL valami, az már durva) evések nem szoktak bejönni, legalábbis mostanság. Nagy szabadság megszabadulni tőlük s ehhez "csak" el kellett hagynom a növényeket... Kár, hogy nem volt elég a szénhidrát korábbi csökkentése, de mit lehet tenni? Nekem legalább nem gond eltérni ettől néha, van, aki csak valami extrém korlátozott étrenden működik.

3 éve
#112
shinita 1
Válasz Optilikusz #110 számú posztjára
Nekem mindig nagyon megfelelt simán csak nyers zöldséget enni, a saláta sosem volt és sosem lesz a műfajom. Amúgy az egyetlen általam kedvelt salátában pont volt gyümölcs, jót tett az összhatásnak ;)
Viszont a gyümölcstől még sokkal jobban megéhezem, mint a zöldségtől, régen instant farkaséhséget váltott ki a legtöbb. De az 1-2 éhséget elűző sem volt képes 1 óránál többre.
De a saláta nem rendes étel. Ha valami rendes mellé eszi az ember, amiben még kalória és rendesebb tápanyag is van (vagy ilyeneket pakol bele... az enyémben csak egy kevéske sajt volt és sült hagyma, szóval még egy nagy tálnyi is apró snack szinten mozgott), az más. Nekem így is megdobja a kalóriabevitelemet (a szénhidrát szinte mindig ezt teszi), ami nekem általában nem jó pont, de nyilván van, akinek pont segíti a jóllakást vagy egyszerűen csak hiányozna neki. Én is szeretek néha bekapni 2 uborkakarikát vagy valami, ártani nem árt, lédús, kellemes... Rém drága azért a kb. tápanyagtalan kis főleg vízért, de az én mennyiségemnél nagyon megéri. Néha belegondolok a zöldségek árába. Azért a pénzért rendes ételt is tudnék venni... De mivel nagy zöldségimádó voltam, tudom, hogy van, amikor egyszerűen kell, mert jólesik és hiányozna, hiába gátolja a fogyásunkat és nem segít sokat a tápanyagbevitelünkön...
A zöldborsó legalább laktat, nyilván a fehérjetartalma miatt. Nagy kedvencem volt régen.

A banán különleges dolog, kezdő ketósként kötelező elem volt :) Fagyiba valóban kiváló, ketóban persze csak ízesítő szerepe volt (a tejtermékmentes vaníliafagyimban), de pompás banán alapú desszertek vannak és a banánfagylalt ott van a szeren. Szerintem is klasszisokkal jobb a normálnál, bár bevallom, nem sok emlékem van az utóbbiról. Csodálatos gyümölcs, az egyetlen, amit ismerek, ami krémes marad a mélyhűtőben is, nem fagy jéggé, mint a többi. Nem tudok gyümölcsfagylaltot csinálni, ha a gyümölcs nem banán. Nyilván van rá módszer, valamit hozzá kell keverni a mixhez, ha még gépet sem használunk, de ez sosem volt fontos számomra. Meg tudom én enni a gyümölcseimet kismillió más módon, jégkrémhez a víztartalma miatt eleve alkalmatlan a gyümölcs. Mire eleget tennék bele, hogy gyümölcsízű legyen, túl vizes lesz.

A ketósok rengeteget mesélnek arról, hogy mennyire remek az ízlelőbimbóknak a cukros, mindenfélével adalékolt vackok elhagyása...
Nekem ilyen nincs, én mint egész jó hedonista mindig kiválóan éreztem az ízeket és általában maradéktalanul élveztem minden ételemet :) Én az ilyen "csak az egészségtelen étel finom" állításokat sem értem, mivel bármit is nevezünk egészségesnek, abból a csoportból nagyon sok elem nekem extrém finom, holmi bolti cucc, akármennyire is jól találják el az ízlésemet, nem igazán tudja lekörözni...
Ez nyilván egyéni. Nagyon sajnálom azt, aki nem élvezi a rendes, jó ételt, de gondolom, át lehet szokni.
Amióta a carnivore étrenddel flörtölgetek, sok szénhidrátos étel unalmas vagy annál rosszabb lett, de kb. biztos vagyok benne, hogy soha az életben nem fogom nem kiemelkedően finomnak tartani a gyümölcsöket vagy a mézet. Max. túl édesek ahhoz, hogy egy teljes nagykanállal megegyek belőlük magában. De attól még lehetnek jók.

Úgyhogy én maradok mindenevő, de extrém alacsony szénhidrátbevitellel és emiatt nagy hangsúllyal az állati termékeken. De azért a vegetáriánus ketó ételek se rosszak néha.

De nincs az az isten, hogy én megkedveljem pl. a zöld leveleket, amiket világéletemben utáltam. Az ízlelésem alapvetően nem tud változni, jó, mindent édesebbnek érzek, mint régen, de ennyi. Az más kérdés, hogy ugyanaz az étel ugyanazzal az ízzel olykor jóval kevésbé vonzó. Érzem, hogy finom, de nem kell. Sokkal szabadabbnak érzem magam most, hogy egy csomó ételcsoportot elhagytam, persze fontos, hogy azokat hagytam el, amik nem érdekeltek már, nem hiányoznak semmilyen szempontból, sőt, előnytelenek voltak.
Azért apró mennyiségben még kirívóan előnytelen ételeket is eszem, mint a gyümölcsök a saját kertemből :D A mennyiségre azért vigyázok. Tudom, hogy cukor, a rosszabb formája az egyetlen nem eszenciális makrónak, de akkor is csodálatos élmény s egy kicsit az én belevaló szervezetem azért tud kezelni ;) Van, akié nem. S legalább egy olyan kertből van, ami permetszert garantáltan nem látott vagy 25 éve (hacsak át nem jött a szomszédból, bár csak egy szomszédom volt, ő sem lakott itt, de ki tudja?). Előtte fogalmam sincs, mi volt itt. S ez ha nemesített is, mégiscsak viszonylag természetes s nem feldolgozott (kivéve, amikor az, de csak főzöm. ami nyersvegánoknál súlyos bűn, de egy tömény cukros valamit nagyon már nem tud elrontani).

3 éve
#109
shinita 1
Válasz sinnesro #108 számú posztjára
Van, aki sok szénhidráttal nem tud fogyni. Én paleóval kezdtem, de túlettem magam a rengeteg szénhidrát (főleg zöldség) miatt, ami engem éhessé tesz (nyilván lehet akármilyen szénhidrátszegényen paleózni, de én zöldségimádó voltam és szinte sosem ettem húst). Személy szerint csak úgy első körben én sem ajánlom a ketót senkinek, én magam is jópár év szénhidrátszegény étrend után tudtam csak kipróbálni rendesen. De van, akinek még a ketó is túl kevés a fogyáshoz (én is ilyen vagyok) és durvább megszorítás kell. Vagy valami teljesen más, persze.
Ettől még nem tartozom a RENGETEG (ma is láttam jópárat, mert a szokásos ketós fórumommal kezdtem) elvakult ketós közé, akik szerint sok szénhidráttal nem lehet fogyni. Tudom, hogy lehet, csak nem akárkinek. Ahogy az sem igaz, hogy ketóban automatikusan fogy az ember, ha bőven van miből. Némely ismerősöm extrém erőfeszítéssel is alig fogy (évi 1-2 kilót megy neki talán? nem sokkal több. ezekhez általában több napos böjt szükséges. amúgyis rengeteget böjtöl, de általában nem fogy tőlük. rejtély, hogyan csinálja), pedig évek óta nagyon szigorúan ketózik és kövérebb, mint én valaha... Senki ne higgye el, hogy van csodaétrend, amiben könnyedén és gyorsan lefogy az ember, egyéni tényezőktől függetlenül.
Olyat is ismerek, aki ketóval tönkretette az anyagcseréjét, nyilván lehet rosszul is csinálni. Egyeseknek, akiknek nagyon sikeres étvágy- és éhségcsökkentő, különösen vigyázniuk kell, mert simán lehet koplalni ketóban, egy ilyen emberrel történt meg az említett dolog, brutálisan belassult az anyagcseréje.

Ez is csak egy étrend, ésszel kell csinálni. Bár speciális a ketózis és a zsíradaptáció miatt, azok poénosak, de önmagukban nem feltétlenül tesznek csodát.

De ha valaki érdeklődik iránta, miért ne próbálná ki? Amúgysem a fogyásnak kell a legfontosabbnak lennie, ott van az egészség is és sokaknak a ketó roppant jót tesz e téren.

3 éve
#108
sinnesro
Válasz Erdeklodo75 #103 számú posztjára
MÉRTÉKKEL! Mindent. Jó, cukrot direktben még inkább, vagy sehogy, mértékkel húst, jófélét, szalonnát, szintén (azért felröhögtem, amikor a kolbászáruháztól hoztad a linket a szalonna dicsőítésére).
Kezdő diétázóként tényleg ezzel kéne kezdeni. Kevesebbet, kiegyensúlyozottan, stb. Aztán meglátod, mit hol kell még állítani. Kevesebb ch/kevesebb zsír, majd meglátod.
Simán tudsz ezzel is fogyni. Mindennap gyaloglás/bicikli, aztán jöhet a súlyzó.

(és most elolvasom a szélsőségeseket:-)))

3 éve
#107
shinita 1
Válasz Optilikusz #104 számú posztjára
No igen, ezekben a pontokban határozottan van valami. Én is ellene vagyok a nem felelősségteljes antibiotikumhasználatnak és az állatok igen rossz életkörülményeinek (nyilván profitot akar az ember és a nagyüzemi állattartástól nem lehet csodákat várni, de azért vannak határok és az emberiség átlépi őket, amikor a profit még az emberek egészségénél is fontosabb, nemhogy szerencsétlen állatokénál, de ezek persze valamelyest összefüggnek).
A prionokról nem tudok rég, de az gonosz. S itt nem segít a főzés...

Viszont a koleszterinszintet nem az élelmi koleszterin befolyásolja normál esetben, plusz a koleszterin nagyon fontos anyag, nem véletlenül gyártja a testünk lelkesen.

A ketózist az alacsony szénhidrátbevitel okozza, nem kötelező sok fehérjét enni. Néha emlegetem azt a nőt, aki napi 60g fehérje fölött komoly problémákat tapasztal. Nos, ő kevesebbet visz be, ráadásul egy elég trükkös, NAGYON szigorú carnivore stílusban. Az én legdurvább carnivore-om önfeledt, relaxált séta a parkban hatalmas változatossággal :D
Egyébként az általam ismert carnivore társaságnak semmi baja a tejtermékekkel, ha az az adott embernek megfelel. Sokaknak nem jó, persze és a tej túl cukros, azt nem szokás inni carnivore körökben, bár van, aki kis mennységben beiktatja kezdőként. S igen, lehetnek vele gondok amúgyis, de mely ételekkel nem? A bolti zöldséget is permetezték meg minden, ráadásul ott vannak benne a különféle antinutriensek, de ezt a témát inkább a paleósoknak és a növényellenes carnivore-oknak hagyom, az én szervezetem jól elvan zöldségekkel is, kivéve hogy túl sok szénhidrátot hoznak az életembe. Ezért is eszem őket néha picike mennyiségben, kellemesek és azt a szénhidrátmennyiséget elviselem. Aki rosszul lesz egy darab zöldségtől (láttam már ilyet), az lehet igaz carnivore, nekem vannak növényekben bővelkedőbb napjaim is.
De ha elkezdek napi 40g szénhiderátot enni (ez nekem még mindig ketó), akkor garantáltan túleszem magam és elvesztem a csodálatos jóllakottságot, ami jóval alacsonyabb szinten van. S nekem a jó közérzet (s egészség) a fő. Mindenki találja meg a saját stílusát. S ha nem is tudunk ideális ételeket enni ebben a világban, javítani általában lehet az étrendünkön. Kevéske problémával remekül megküzd egy becsben tartott, viszonylag egészséges test, de ha egy ilyen fontos dologban, mint a táplálkozás, nagyon rossz irányba megyünk, az már idővel túl sok lesz neki.

3 éve
#106
shinita 1
Válasz Erdeklodo75 #103 számú posztjára
Jókat tudsz kérdezni. Ezekről nincs elég megbízható alapos kutatás, ki így gondolja, ki úgy még ketós körökben is. Amelyik fórumon én mozgok, ott nagyon rámennek a tudományos cikkekre és sokan nagyon kerülik a telítetlen zsírokat (állítólag a csirke és a disznó gyakran az? de pont disznónál nagy különbségek tudnak lenni zsír és zsír közt, a fajta és az élelmezés sokat számít, szóval nem egyszerű a dolog)...
Én a magam részéről ebbe már nem tudok belemenni, nyilván kerülöm a transzzsírokat és a tipikus növényi zsírokat, de alapvetően ami ellen a szervezetem nem tiltakozik és nem agyonfeldolgozott cucc, s amúgyis megfelel, azt eszem. Nekem ez bejött eddig.

Nem kell szalonnát enned, persze jól jöhet. Én vegetáriánus ketót nyomtam az első években, nem volt ideális, mert túl sok volt benne a szénhidrát, de lehetséges (voltak 250g zsírt tartalmazó napjaim, nem értem, miért kellene ehhez szalonna), pedig ehhez még hozzá lehet adni egy csomó húst s még mindig nincs benne szalonna... Amúgyse szállj el az ilyesmivel, mert akkor nem fogsz fogyni. De ha téged remekül laktat a szalonna s a megfelelően viszed be a tápanyagokat, jól jöhet, ki tudja? Én az utóbbi időben iktattam be némi csécsi szalonnát itt-ott, mert a sima ketóval ellentéteben, amikor nem tudtam fogyni, carnivore étrenden inkább a kellő mennyiségű étel megevése okozott gondot egyes napokon, főleg, ha épp untam az ételeim nagy részét. De igazából sokkal előnyösebb zsíros húst és tojást ennem. De kísérletezz, mindenkinek más az ideális.

Nem mindegy, hogyan ketózol, nyilván, de itt komoly egyéni tényezők vannak, még ha a ketó passzol is hozzád (nyilván nem ideális mindenkinek, olyan étrend nincs).

Nem tudok róla, hogy a magas zsírbevitel káros lenne (amíg nem okoz túlevést s nem minden zsír jó, de ezt tudod és én is említettem), de ha már valaki elkerülhetetlenül zsírosan eszik, mint én, jó, ha a szénhidrát nincs magasan... Nekem 2 opcióm van, több szénhidrát és rengeteg zsír vagy kevés szénhidrát és kevesebb, de így is sok zsír... :) De a sok szénhidráét, kevés zsír is bejön sokaknak, nem mondhatom, hogy a ketó a legjobb, hiszen ez egyéni. (Egyeseknek pedig a sok zsír, sok szénhidrát válik be, de az legjobb tudomásom szerint ritka, ez inkább az egészségtelen étrendek sajátja az olvasmányaim alapján.)
Az egyetlen "gond", amivel találkoztam, az az, hogy a vér zsírtartalma kiakasztja a hozzá nem értő orvosokat. Amúgy van rá módszer, hogy a vizsgálat idején alacsony legyen az LDL... De semmi gond nincs azzal, ha magas, más értékek, arányok a fontosak, de ennek utána lehet olvasni.

A nyers és a hőkezelt zsír is OK. Húsnál... Nos, én nem eszem nyers húst, kizárólag, ha megfelelően van kezelve erre a célra (extrém friss cuccokkal is működhet, a friss lazac pl. nyersen a legjobb, ha engem kérdezel, de a boltban vett dolgokban ennyire nem bízom és bevallom, nem is tudok sokat erről a témáról. sok carnivore napi szinten eszik nyers húst, nyilván nincs vele gond, ha tudod, mit csinálsz, de egyesek mindenféle húst lazán esznek nyersen s az szerintem nem egészséges. én sütve szeretem a húst és nem érdekel a dolog, majd utánanézek, ha esetleg időszerű lesz).

Fehér vagy vörös... Szerintem ami működik és amit szeretsz, az jó. De a kérődzők húsát tekintik a legjobbnak. Én elég ritkán eszem azt, az ár és az ízlésem miatt. De a szénhidrátcsökkentés és a hús hozzáadása az étrendemhez kisebb csodákat tett, a hús fajtája már apró nüansz mellette.

Nekem nem mindegy, hogy zsírosabb-e a hús, elég trükkös lenne sok sovány fehérje mellé zsírt pakolnom, de persze van, aki azt teszi. Viszont a fehér és a vörös hús is lazán lehet zsíros és sovány is.

A kókuszzsírról csak magyar oldalakon láttam erősen negatív dolgokat, külföldi oldalakon boldogan használják. Nekem semmi bajom nincs vele (de mint hozzáadott zsírt erősen minimalizálom, mivel nem laktat. amúgysem carnivore és a jó disznózsír finomabb :D).

Ha nem akarsz sok zsírt enni s nem kell nagyon sok kalória, plusz a magas fehérjefogyasztással sincs bajod, ehetsz viszonylag kevés zsírt is. Van, aki így ketózik. Nekem is volt zsírszegény ketós napom, nem volt vele gond, de nekem tartósan nem menne, az ízlésem és az ételválasztásom igen erősen 65-70% zsír felé mutat (kalóriában), jelenleg pedig felfelé mozdult el. Amúgyis már duplaannyi fehérjét eszem, mint kellene...
Viszont eleinte, főleg ha kevés növényt eszel, gond lehet a sok zsírral, sokaknak meg kell szokni, annak is, akinek a rengeteg zsír nagy tömegű többé-kevésbé szénhidrátos cuccal nem volt gond korábban.

3 éve
#104
Optilikusz 17
Válasz Erdeklodo75 #103 számú posztjára
Szia!
Mind a növényi alapú, mind pedig az állati fehérje alapú diétával ugyanúgy lehet fogyni. (Van egy férfi, aki egy évig csak krumplin élt, és mindig annyit evett, hogy jóllakjon. 50kg-ot fogyott. :-D) De, ha csak diétázol, és utána visszatérsz az eredeti étkezésedhez, vissza fogsz hízni. A tartós fogyáshoz életmódváltás kell. Szerintem azt vizsgáld meg, hogy melyiket tudnád fentartani a hátralévő életedben. Anyagilag mit endeghetsz meg és, hogy az egészséged mennyire fontos számodra hosszú távon. A növényi alapú nem feltétlenül jelenti azt, hogy vegán, csak annyit, hogy az állati termékeket minimális szinten tartod (a napi elfogyasztott kalória 10%-a alatt). Én növényin vagyok, majd válaszolnak neked a húsevők is. :D Most 24 nap alatt fogytam 2,8kg-ot, kalória deficit szerint csak 1,2-t kellett volna fogynom. (Napi 300g körüli a szénhidrát fogyasztásom :-D). Napi átlagban 2,5kg ételt eszek, ennek közel fele nyers gyümölcs, a zsöldségekből kb 0,5kg nyers saláta a többi főtt. A nyers salátába főtt babot is teszek, a párolt zöldségekhez krumplit, vagy tofut, időnként teljes kiörlésű kenyeret, rízst.
A teljes értékű, növényi alapú táplálkozás pozitív egészségügyi hatásai tudományosan bizonyítottak mind rövid-, és hosszútávra. (Nézz utána a Kék Zóna táplálkozásnak). Persze ezt is ésszel kell csinálni - az olajban sült krumpli is növényi alapú, de aligha mondható egészségesnek. A magas állati fehérje fogyasztása azonban a kezdeti pozitív hatások ellenére (fogyás), hosszú távon káros: szív-, és érrendszeri megbetegedések, rák, inzulinrezisztencia növekedése, csontritkulás - gondolj a magas koleszterinre. Ezeket a ketogén diétára fogott epilepsziás gyerekeken vizsgálták, és dokumentálták.
Ha egyelőre nem tudsz dönteni, és csak simán elhagyod a fehér dolgokat (liszt, cukor, só) és az olajat, fogyni fogsz. És persze az ezekből készült termékeket.
Az állati eredetű termékekben (főleg a tejtermékekben koncentráltabban) a következő dolgok találhatóak:

,,1. Baktériumok: ha nem főzi meg az ételt rendesen, bele is halhat, mert vannak olyan baktériumok, amik az állati termékeken élnek, és negatív hatással lehetnek ránk.
2. Vírusok: ilyen például a bovine leukemia vírus, ami rákot okoz a szarvasmarhában. Próbálnak megnyugtatni minket, hogy mi nem vagyunk tehenek, ezért ez nem ártalmas ránk nézve, de a tény az, hogy pontosan ezt mondták a prionokról is.
3. Prionok, amik például a kergemarhakórt okozzák. Az emberben meg Creutzfeldt-Jakob betegséget okoznak. Ez pedig egyenesen az Alzheimer kórhoz vezet. Tehát az ember is megbetegedhet ezektől a dolgoktól.
4. Nehéz fémek: az állati eredetű termékek a fő forrásai a nehéz fémeknek.
5. Növekedési hormonok: ezeket az állatoknak adják, hogy gyorsabban nőjjenek, több tejet adjanak. Ezek a hormonok átkerülnek az emberi szervezetbe, és hatással vannak arra. Különösen megfigyelhető ez a hatás a fiatal lányokban. Tejből készült termékekkel tömjük a gyerekeinket, és ugyanaz a hormon, amit a tehénnek adnak hatással van a lányainkra, akik már 9-10 éves korukban elkezdenek menstruálni. A normális a tízes éveik közepén lenne. Jóval azelőtt válnak szexuálisan éretté, mielőtt ez pszichésen megtörténne. Más részről minél több évet tölt egy nő magasabb esztrogén színttel, annál valószínűbb a mellrák kialakulása. Egy másik nyilvánvaló tünet az akne (pattanás). Sokszor elég a tejtermékek fogyasztásának az abbahagyása, hogy a súlyosan pattanásos gyerekek állapota jelentősen javuljon. (Valaki megjegyezte, hogy Magyarországon tilos növekedési hormonokat használni. Nem tudom mi igaz az importált árura és, hogy ezt mennyire felügyelik. De az unokaöcsém 11 évesen vált "ivaréretté". Szóval nem hiszem, hogy hormonmentesek.)
6. Antibiotikumok: az állatokat kis helyen, embertelen körülmények között tartják, ezért gyakran megbetegednek. Ezért ahhoz, hogy tovább tartsák őket életben azért, hogy utána leölhessék őket nagy mennyiségű antibiotikumot adnak nekik. Ennek az a következménye, hogy idővel olyan organizmusokat hoznak létre, amelyek ellenállnak ezeknek az antibiotikumoknak. Ezek az organizmusok átkerülnek az emberi szervezetbe, ahol aztán számos betegséget okoznak.
7. Rovarirtók
8. Biológiai koncentrátumok: a rovarirtók, és a biológiai koncentrátumok szintén átkerülnek az emberi szervezetbe." (Dr. Alan Goldhamer)

Walter Willett, az egyik legelismertebb táplálkozástudományi professzor, aki több mint 1700 tanulmányban vett részt/írt ezt mondta: ,,If you step back and look at the data, the optimum amount of red meat you eat should be zero." (Ha hátralép, és megnézi az adatokat, az elfogyasztott vörös hús optimális mennyiségének nullának kellene lennie.)

Nos, én sok angol nyelvű anyagot olvastam, de valaki itt ajánlott egy magyar nyelvű könyvet a növényi alapú táplálkozásról. Majd a húsosok is ajánlanak neked valamit. Esetleg érdemes mindkettőt elolvasni, és utána dönteni. A könyv pedig: Dr. Michael Greger: Egyél úgy, hogy ne halj meg.

Sok sikert a hosszú, egészséges és karcsú élet eléréséhez. :-)

Még valami. A magas vérnyomás az erek elzsírosodása (koleszterin), elvékonyodása, az érfalak tönkremenése miatt van. A teljes értékű növényi táplálkozással ez a folyamat visszafordítható. Itt egy kép egy 32 hetes növényi diéta előtti-utáni koronaérről. https://www.pinterest.com.au/pin/479914904016200957/

3 éve
#103
Erdeklodo75
Sziasztok!
Egy ideje már olvasgatom a fórumokat itt a kalóriabázison, de gondoltam most már kérdezek is. :-)
Nekem is fogynom kellene, és kacérkodom a ketogén diétával, ha már mostanság jobb a zsír sajtója.:-) A gondom az, hogy össze-vissza egymásnak ellentmondó infókat lehet egyszerűen találni, önmagukat szakértőnek nevező oldalaktól/bloggerektől,nehéz eldönteni melyik az igaz.
Hozzáteszem, teljesen kezdő vagyok a témában .
Szóval kb 15 kilót szeretnék fogyni 186cm/108 kg- ról. Elég keveset tudok mozgok nap közben, de igyekszem naponta 2-3-szor valamit mozogni.
sokat olvastam arról, hogy alapvetően a szénhidrátot érdmes csökkenteni, és a zsír-fehérje kombó legyen az étekzés alapja.
A kérdésem, és aggodalmam, hogy bármilyen állati zsír/ hús megfelelő, vagy miként szelektáljak?
Pédául, ha sok szalonnát eszem, akkor lehet, hogy lefogyok, de nem lesz más betegségem? Érrendszeri stb?
Olvasgattam a témában, sokszor jót sokszor rosszat. pl, itt sok jót leírtak, hogy mennyi pozitív oldala van a szalonnának.
https://www.kolbaszaruhaz.hu/blog/a-szalonna-gyogyito-ereje-b39.html
Én azonban szkeptikus vagyok, hogy nem lesz-e valami komoly negatív hatása zsírfogyasztásnak? Ami szalonna kell, hogy legyen, mert kenyér nélkül zsiradékot? :-)
Pl. magas vérnyomás
Ami még kérdés számomra, hogy teljesen mindegy, hogy nyersen, vagy sütve/főzve fogyasztunk zsírt? Élettanilag mi a kettő között a különbség, és ti melyiket ajánljátok?
Ugyanez a kérdésem a húsról is. Mindegy, hogy főzve/sütve/ vagy nyers formában? Illetve számít, hogy fehér vagy vörös húst eszünk ketogén diéta alatt? ELméletileg ha zsírt és fehérjét kell ennünk mindegy, hogy zsírosabb-e a hús vagy sem. Legalább is én így gondolom.
Arról mindenhol egyértelműek voltak a vélemények, hogy a transzzsírokat, feldolgozott zsírokat kerüljük. Szóval azt gondolom, hogy így van, Bár olvastam olyan cikket is, hogy pl a kókuszzsír a legkárosabb, meg olyat is, hogy az a legjobb főzéshez. Nem egyszerű eldönteni. Bocsánat elég sok mindent összeírtam,

3 éve
#100
sinnesro
Készítem a pattogatott kukoricát.

3 éve
#99
sinnesro
Válasz törölt felhasználó #97 számú posztjára
:-))))

3 éve
#98
Optilikusz 17
Válasz törölt felhasználó #97 számú posztjára
Nem Szendi Gábor találta fel a paleolitot. Ő egy pszichológus. Ennél fogva számomra hiteltelen a táplálkozástudományban. Kb annyit ér, mintha egy varrónő venné ki a vakbelemet. Egyébként anno olvastam a könyvét, ki is próbáltam. Az egyetlen hasznos étel belőle a nyers céklasaláta volt. :-D Az én forrásaim most már orvosok az orvostudomány különböző területeiről, táplálkozástudományi szakemberek, kutatók, tudósok, aki ezzel foglalkoznak.

Nem különösebben érdekel, hogy te mit eszel, de ha valaki kezdő betéved ide, jó ha kap némi információt, és ha ez arra ösztönzi, hogy részletesebben utánajárjon, akkor megérte "hittéríteni". Mert a fórum állandó lakóinak az információ-, és adatszolgáltatás ezt jelenti. Nem igaz?

3 éve
#96
Optilikusz 17
Klasszikus ketogén epilepsziásoknak: 90% zsír, 6-8% fehérje, 2-4% szénhidrát
Ketogén diéta fogyáshoz: 70-80% zsír, 15-20% fehérje, 5-10% szénhidrát
Paleolit diéta: 50% zsír, 30% fehérje, 20% szénhidrát

Hatásos rövid távú javulás a klinikai tesztek alapján:
- Testsúlycsökkenés (Nagyobb az izomtömeg vesztés. Zsírszövet vesztés 16g/nap ketogén diétán, míg kontrol csoport növényi diétán 51g/nap)
- Étvágycsökkenés
- Javult lipid profil
- Vércukor csökkenés
- Kevesebb gyulladás
- Vérnyomás csökkenés

A rövid távú pozitív hatások oka a gyors ételek, az olajban sült ételek, a feldolgozott húsok, a finomított gabonák, a finomított cukrok, a koncentrált olajok és zsírok, a tejtermékek és az alkohol elhagyása.

Míg a ketogén/paleolit diéta rövid távon fogyást, és kedvező laboratóriumi eredményeket hoz, a diéta hosszú távon való alkalmazása jelentős aggodalomra ad okot.

Hosszú távú hatás (többszörösen dokumentált mellékhatások az epilepsziás betegeknél):
* Szív és érrendszeri megbetegedések – szívritmuszavar, kardiomiopátia, diszlipidémia
* Alultápláltság és növekedés elakadás
* Csont betegségek – csökkent csont sűrűség, törések
* Székrekedés, kiszáradás
* Gasztrointesztinális zavarok
* Metabólikus acidózis
* Vesekő
* Máj elváltozások
* Vér betegségek – anemia, neutropenia
Valamint:
* Ugyan csökkenti a cukorbetegség tüneteit, de növeli az inzulinrezisztenciát
* Megnöveli a kockázatot a rákos halálozásra
* A kezdeti gyors fogyás ellenére a fogyás mértéke 2 éves időtartamot tekintve megegyezik a növényi alapú diétáéval.

3 éve
#94
bmati
Válasz törölt felhasználó #85 számú posztjára
Ha már mindenképpen próbálkozol ilyennel, akkor legalább magas minőségű hússal tedd az evést. Tehát vagy magad tenyészted az állatot vagy olyan háztáji gazdaságból veszed, ahol normálisan van tartva, nem ipari mennyiségű állatot tartanak és tudod, hogy mivel van etetve.
Sok betegség a nyers húsevés miatt jött át az emberekre. Csak pár példa, ami összehozható az állattenyésztés és nyers hús evéssel: TBC, kanyaró, himlő, szamárköhögés, tífusz, influenza, megfázás vagy akár a lepra, a HIV. Persze ezek korábban jöttek át, egy jó részükre van immunitásunk (a szervezeted megoldja magának vagy rásegítesz kémiával, de nem mindenre).
Tápanyagtartalom (pláne a mikrotápanyagok) az messze alulmúlja a zöldségeket/gyümölcsöket. Az aminosavprofiljuk jobb, magasabb a nátriumtartalmuk (ez is csak azoknak jók, akiknek magas a folyadékfogyasztásuk, mert egyébként hátrány), néhány belsőségnek jó az A-vitamin tartalma, illetve B-vitaminokat és vasat is nagy mennyiségben tartalmaz. Hátrányuk viszont sokkal több van: magasabb fertőzésveszély pl.: e. coli-ra, alacsony vitamin- és ásványi anyagtartalom, nehezebb emésztés (bélproblémák, magasabb az esély pl.: gyomorrák vagy vastagbélrák kialakulására), érrendszeri- és szívproblémák fokozottan lépnek fel (magas koleszterin-szint, a magas nátriumtartalom miatt vérnyomásproblémák, nagyobb esély vérrögképződésre (a könnyebben felszívódó hemvas miatt, ebből következően gyakoribb stroke). Ott van pl.: Atkins diétája, ő a saját diétájába halt bele (amit a túlzott húsevés okozott).
Az ősember meg nem csak azért nem élt sokáig, mert nem tudott enni vagy elkapta egy állat, hanem a döghúsevés, illetve az akkori hőkezelés és a tartósítás hiánya is szépen visszafogta a létszámukat.
Vannak olyan mikrotápanyagok, amiket a hőkezelés során elpusztulnak (pl.: C-vitamin 60 fok felett), de soknak csak egy részük pusztul el, viszont nem magas a mikrotápanyag-tartalom a húsban, emiatt nem feltétlenül kell nézni a mikrotápanyag-tartalmát, kivéve a vasét és a nátriumét.
Ha már húst, akkor érdemes maradni a hőkezelésnél (főzés vagy sütés olaj nélkül).

3 éve
#91
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #90 számú posztjára
A legtöbb ketós, akit én ismerek, nagy ívben kerüli a feldolgozott ételeket... Én se ettem olyat ketóban soha. S nem is fogytam ketóban, de ez már csak ilyen. Leginkább egyéni.

Én nem tudom, milyen a bacon. Életemben egyszer vettem boltit, annak nem volt íze. Szóval erről ennyit :D A húsos szalonna (ami nem bacon, csak hasonló, amennyire tudom... de sose jöttem rá, mi konkrétan a bacon. nem is érdekel) kellemes, de sokkal jobb disznóságokat eszem, úgyhogy azt sem. Sajna csak füstölthöz jutok hozzá, ami bitang sós tud lenni. Odáig jutottam, hogy nagy ívben kerülöm a sót, ha lehet, már a sajtban is zavar, oly sok van benne :D Majd visszaállok, de egy falat füstölt oldalashoz 2-3 tojást kell megennem, hogy nagyjából ellensúlyozza a sótömeget, szerintem ez az utolsó eresztés extra sós lett.... A jó kis paprikás kolbász viszont rendben van, inkább arra állok rá :) No persze, ez csak kis sorminta a tojásaim mellett, nem rendes hús. Arra most épp kakas van.

Azért a sintértelep erős, egészségtudatos vagyok, én már a legtöbb embert sem enném meg az életmódja miatt, nemhogy kóbor kutyát (most merőben egészségügyi szempontokat nézve, ha esetleg valaki belekötne a fentiekbe morálisan, nyilván olyan tényezők is vannak. ezért sem eszem nagyüzemi húst)... Disznó vagy ürü egy jó kis farmról, az igen.

Majd érdekelnek a tapasztalataid :) Bár nekem semmi vonzerőt nem jelent a nyers hús, csak kíváncsi vagyok egyéni tapasztalatokra. Ha elég húshoz jutnék, nem lenne gondom, de napi 20-30 deka húst nem engedhetek meg magamnak (nemcsak anyagilag, létezik olcsóbb jó hús is, egyszerűen nem találok megfelelő húst elég gyakran. most vettem 2 kakast, aztán megint hetekig várhatok, míg lesz valami a farmon, ahonnan vannak. később lesz egy kis fagyasztóm, az majd segít, most már tudom, mit érdemes betárazni, kipróbáltam a különféle állatokat), annyi pedig nekem kell a tartós növénykerüléshez.

3 éve
#89
shinita 1
Válasz sinnesro #86 számú posztjára
Sosem hallottam, hogy bármit tönkretenne a húsban a főzés... Jó, a C-vitamint kivéve... Ami persze nincs sok a húsban, de a kiegészítőket nem szedő (ami a normális, azt hiszem, pont az a jó a húsban, hogy el lehet rajta élni extrák nélkül) húson élőknek az adja az esszenciális bevitelt, úgyhogy elég fontos. De ezzel együtt egy csomó carnivore csak hőkezelt húst eszik... Hmmmm. Többet kell olvasnom erről a témáról.
Az emészthetőség, tápanyag kinyerés terén inkább segít a hőkezelés, szóval ez nekem se lenne valami nagy érv... De a fő érv nálam akkor is az, hogy 10 év nem nyers húson bevált már embereknek, szóval komoly hiányt valami esszenciális tápanyagból nem tudok elképzelni. Minden emberi testnek reagálnia kell rá, ha van ilyen ezen az étrenden...
Bár a hús fajtája is ott van. S az egyéni jellemzők... Úgyhogy végülis magunknak kell kitapasztalnunk, hogy nekünk mi működik. Van, aki éhes carnivore étrenden. Van, aki jóval kevesebbel is jóllakik s biztos van, akinek mindegy. Az extra éhség vagy tápanyaghiányt jelent, vagy nem. Nálam ugyanaz az étel, amivel pompásan jóllakom, simán okozhat hosszas éhséget, ha nem megfelelő számú, méretű, időzítésű étkezésre eszem meg...

3 éve
#88
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #87 számú posztjára
Akkor sem bírjuk sem a romlott húst, sem a férgeket, szóval a forrás nagyon fontos. Elképesztően savas? Ahogy vesszük. Vannak nagyságrendekkel savasabb gyomrok a tényleges dögevőknél s a bélflóra is segíthet... De a legelvetemültebb carnivore-okon s egyes bátor északi embereken kívül senki nem eszik rohadt húst, itt most csak a nyersről van szó, a férgekkel és egyebekkel.
Rengeteg carnivore eszik nyers húst, szóval nekem igazán nincs egy szavam se, nagyon lassan gyűjtök infókat róla, de én elvagyok a jól hőkezelt húsokkal... A tojás más, azt bátran eszem nyersen nyakra-főre, de a hús... De jó forrásból rendben van nyersen, persze. Bármit is jelent ez.
Nyers halat is csak jó étteremben ettem, ahol megbíztam a kellő frissességben...
Nyers húsból jelenleg kizárólag füstölt disznót eszem, ami ugye más. Azt is egy farmról, amiben bízom. A disznóhús trükkös, akár elég komoly gondokat is okozhat, ha problémás a disznó fajtája és/vagy táplálása, amennyire tudom.

Érdekes a hozzáállásod, de a te életed. Én nem kockáztatok, az biztos. Nem is nyernék vele kb. semmit, szeretem a húst hőkezelve. De ismerek embereket, akik mondhatni kockázatmentesen élnek nyers húson, amit jobban szeretnek, mint a sültet... Nekik megéri, ezt értem.

Semleges ízű húst sem ennék, pláne nem innék. Az ételem legyen extrém finom, főleg az általában drága hús... Mondjuk a tápanyag benne van, szóval akinek az evés nem nagy élvezeti forrás és még be is éri a bolti olcsó hússal, annak más.

Azt nem értem, akik nyers marhán élnek... Nem rágós az? Mondjuk sütés-főzés után sem puha, de azért mégis... Na mindegy, nem érint a téma.

Hm. Szóval neked a carnivore nem elég a súlytartáshoz vagy fogyáshoz? OK, hallottam már ilyeneket, de ott valami trigger étel volt, pl. bacon. Van, aki simán bevág fél kilót vagy többet és nem érzi, hogy le kéne állnia. De tudunk változtatni. Nem próbáltál több vagy kevesebb zsírt, más típusú húst vagy zsírt, más időzítést? Sosem hallottam még nyers húsra térésről súly miatt, az emberek elég jól meg szokták oldani sima carnivore-ral is, nem feltétlenül gyorsan és nem mindenki, az igaz. Van, aki hízik carnivore étrenden, de ez azért ritka. Nekem kiváló fogyásra, már ha elég benne a hús. A tojás nem laktat olyan jól, de azért azzal sem tudok elszállni.
Most gyümölcsszezon van, úgyhogy én az időzítéssel játszom. Ha nem eszem 6-ig, az már fél siker... 3-4-kor szoktam enni először, de az roppant korai, simán túleszem magam úgy, általában éhes sem vagyok még kicsit sem és sok szempontból jobb későn kezdeni. De ez egyéni dolog.

Szóval neked kell a több só? Azt tudom, hogy egyes carnivore-ok egy idő után (vannak tapasztalatok, hiszen jópáran élnek így 10-20 éve) teljesen elhagyják a sót, csak természetes forrásból, húsból viszik be azt. Nekem kell a megfelelő ízhez, plusz ott van az extrém sós füstölt disznóm is, de a szervezetem mindig is az alacsony sóbevitelt kedvelte (4-5g naponta, ez a só, nem a sodium, az nem lenne alacsony... sokak szerint 10-15g só kell naponta ketóban, nos, nem. én remekül érzem magam 4-5 grammal és gondjaim lesznek 10-nél, utálni és kerülni kezdem a sót, ami kicsit "éget". legalábbis ha ez kis viszonylag mennyiségű ételben koncentrálódik. lehet, hogy máshogy is, ha tartósabb a dolog, mert ehhez azért idő kell).
Úgyhogy ez egyéni, de a carnivore-oknak általában nem kell extra só, sós víz egész nap meg hasonló dolgok, amikkel az időszakos böjtölők és ketósok gyakran operálnak... Mondjuk ez biztos múlik azon is, hogy mennyi húst esznek... S milyen sósan...

3 éve
#86
sinnesro
Válasz törölt felhasználó #85 számú posztjára
Remélhetőleg termel a gyomrod elég sósavat is majd, hogy a kórokozókat is semlegesítse.
Nem igazán tudom, a hús mely tápanyagát teszi tönkre a sütés-főzés, de ....itt egy csomó vállvonogatós szmájli jönne.
Majd jelentkezz 50 kilónál.

3 éve
#83
Rimoczi
Sziasztok! Én 2 napja kezdtem a diétát van aki velem tart?? Engem még minden érdekel ki mit eszik?

4 éve
#82
bmati
Válasz Stevefiu29 #81 számú posztjára
Szia!
80 gramm Ch még nem keto. 50 gramm alatt elvileg, de inkább 30 gramm alatt. Ha hetekig vagy ezen értéknél, akkor leszel ketózisban, de ha egyszer is meglódul a CH beviteled, akkor azonnal kiejt és utána megint sok idő kell, mire a szervezeted visszaáll rá.
Kaják pl.: Vörös és fehér húsok, szalonna, lazac, makréla, pisztráng, tojás, zsíros sajtok, margarin, vaj, saláták, zöldségek nagy része, avokádó, növényi tejek minimálisan, eper, málna, áfonya (utóbbiakból szintén minimálisan), olajok.

4 éve
#81
Stevefiu29
sziasztok ! kb 2 honapja ketozok (elvileg ) van olyan nap ahol 80 gramm cht megeszek :/ de atlagban 15-25 gr kozott ,fogyok is eleg jol de viszont a keto teszt nem jelzi h ketozisba lennek ketoflu se jelentkezett talan egyszer volt valami ilyesmi de nem tuti tudnatok nekem egy altalanos mintaetrendet mutatni ami biztos kegozisba tesz ? 103 kg 173 cm , makrok:25 gr ch max, 147 gr zsir,135 gr ch

4 éve
#80
shinita 1
Válasz vagyokakivagyok #79 számú posztjára
Persze, hogy kell cukor, ezt még én, az érdeklődő laikus is tudom. Nélküle elég hamar beállna az agyhalál... Ezért nem esszenciális, meg kellett oldanunk, hogy 1-2 napos böjtbe ne haljunk bele. Akkor minek kéne ennünk? 250 gramm cukor pedig nem kell a testnek, legalábbis normál embernél, tartós ketózisban. Extrém aktivitásnál megugrik az igény, de az ritka. Az agynak nem kell sok cukor, miután ketonokra állt rá a nagy része.

A nyáktermeléses dologról még nem hallottam, majd utánanézek... Személy szerint nekem mindegy, úgy értem, semmi hatása nem lehet az étrendemre, képtelen vagyok sok szénhidrátot enni és minél alacsonyabbra megyek, annál jobban érzem magam s annál kevésbé eszek össze mindenfélét (nem teljesen mindenfélét, de mondjuk egy halom édességet, általában extrém nettó szénhidrátszegényet, persze, nem vagyok mazochista). Úgyhogy engem a saját jó közérzetem és egészségem érdekel, a ketó agitátorok pont nem. A szervezetemnek és rengeteg ember tapasztalatának is jobban hiszek. De azért főleg a sajátomnak, hiszen mások vagyunk.
Az izomnövelést majd meglátom (az én szintemen - 43 éves nő vagyok - nem hiszem, hogy kelleni fog különösebb szénhidrát), de kész vagyok emelni a szénhidrátot, amennyiben a szervezetem támogatja azt. Most nagyon nem, fogyni pedig képtelen vagyok sima ketóban is, túl sok a szénhidrát.

A ketózis egy normális dolog. Nyilván a legtöbb nép könnyebben jutott hozzá sok szénhidráthoz, de a régebbi időkben és egyes helyeken elég tartós ketózisban élhettek az emberek. Sokunk pedig akkor is sokat van ketózisban, ha nem kevés szénhidrátot eszik, de azt mondjuk napi egyszer. A ketózis fontos dolog, lépten-nyomon szüksége volt rá az embernek, amíg el nem érte azt a modern szintet, hogy reggeltől estig cukorral tudja tömni magát egész élete során (de ha akármi miatt nem tud rendesen enni csak 1-2 napig, máris kell a test ügyessége, a ketonok és a szénhidrátgyártás). Én nem hosszan, de szoktam böjtölni, spontán is. Ketózis nélkül belehalnék az 1-2 napos böjtjeimbe. Lehet, hogy ez neked még a túlélési mechanizmus címszó alatt van, végülis igen, a testműködésünk nagy része a túlélésről szól... De elég sok ember bizonyítja, hogy hosszabb távon is működik a dolog. S nemcsak sikerül túlélni, nagyon sokaknak drasztikusan javul az egészsége és életminősége. Azokat nehezen győzöd meg, hogy menjenek vissza a fájdalmas, aktív betegségbe és gyógyszerezzék magukat újra. Hiszen még engem se lehetne, pedig én csak nem zabálom túl magam 10-20 gramm ch alatt és jobban érzem magam...
No persze, van rá esély, hogy a javulást nem pusztán az alacsony szénhidrátbevitel adja, esetleg egyáltalán nem. Sokféle érzékenység van.

4 éve
#79
vagyokakivagyok
Nem én találtam ki, megnéztem, elolvastam sok tudományos munkát erről. Nem túl guszta, de az összes nyálkahártya ( száj, nyelőcső, tüdő, bél)nyáktermelése lecsökken szénhidrát nélkül, ami fertőzésveszélyt jelent, és a bélmozgás lelassulását. Van pár sejt tipus, ami csak cukrot tud felhasználni. Igen a máj képes 250g ch-t is előállítani egy nap, de nem biztos, hogy örökre akar. Ne felejtsük el, hogy a ketózis egy nagyon profi túlélési mechanizmus, de csak az. Ha nem kéne cukor, akkor nem lennének mechanizmusok, hogy minden tápanyagból képesek legyünk előállítani.
Nézd meg a terndeket, a 10 évvel ezelőtti nagy Keto agitátorok, most már ciklikusról, carb up-okról beszélnek.
Különben biológus a végzettségem és sok éve figyelem ennek az irodalmát.
53 éves vagyok és szeretnék izomtömeget növelni, és a keto builderek is belátják, hogy szénhidráttal könnyebb.
Nem kell győzködj. látom a jó oldalát, azért csinálom, de vannak hátulütői is.

4 éve
#77
shinita 1
Válasz bmati #74 számú posztjára
Extrém mozgásmennyiség mellett valóban kell rendesebben szénhidrát (de többet is engedhet meg magának az ilyen ember úgy, hogy még mindig ketózisban maradjon). A komolyabb testépítés szénhidrátigényéhez nem értek, de sokan edzés előtt esznek szénhidrátot, hogy ledolgozzák, így ketózisban legyenek szinte egész nap ilyenkor is.
Kinek mi működik. Van, akinek sosincs elég ereje sok szénhidrát nélkül, neki az alacsony szénkidrátbevitel egyszerűen nem való.

Rost viszont nem szükséges, sokan elvannak nullával már 10-20 éve. A magyarázatot nem tudom, gondolom, alapvetően a szokásos: növények nélkül megváltoznak az igények. Viszont sima ketóban... Passz. Én ketóban is rengeteg rostot ettem, amíg nem hagytam el a növényeket, nagyon könnyű bevinni őket a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben minimális szénhidrát mellett. A lenmag szénhidráttartalma szinte kizárólag rost, de konkrét rostot is lehet kapni, sütéshez én is alkalmazom néha (bambuszrost, zabrost, útifű maghéj). Persze carnivore étrenden nem eszem rostot.

Nekem semmiféle erőváltozást nem okozott a ketó (de én nem is vagyok aktív), viszont másoktól elég sokféle tapasztalatot olvastam. Kinek pár hét, kinek pár hónap kell a változáshoz, a már említett több szénhidrátot igénylőknek pedig mindig rossz marad a ketó. Ez nekem elég logikus, nyilván nem jó mindannyiunknak ugyanaz. A sokat emlegetett, nem edzésekre vonatkozó, általános kirobbanó energiát én sosem kaptam meg, igaz, sosem éltem 20g ch alatt sok hónapig...

Nem a középutat jkell megtalálni, hanem ami nekünk jó. Amióta tudom, milyen szuper napi 10g ch körül/alatt, semmi kedvem tartósan visszamenni a 40-80 grammos, jó darabig kellemes magasságokba, ahol sokkal rosszabbul működöm sok szempontból. A pici kalóriamennyiségembe amúgyse fér szénhidrát. Nem is tudnék mit csökkenteni a fehérjén és a zsíron, de ha a szénhidrátot növelem, sokkal jobban növekszik a másik kettő, ezzel nem tudok mit csinálni...
Aki rugalmasabb, az tapasztalja ki, mivel érzi legjobban magát, nekem sok opcióm eleve nincs. Max. azzal játszom, hogy melyik legyen a több, a zsír vagy a fehérje (mint kiderült, teljesen mindegy a kalóriabevitelemmel).
Nyilván 4-5000 kcallal más. Alacsony bevitelnél egyszerűen eszem fehérjét és annyi. Ahogy ez elkezd nőni, muszáj vagyok valami mást emelni, nem az addig is magas fehérjét. Erős a gyanúm, hogy sokak ketója itt lehetetlenné válna, elég humoros lehet 4000 kcal zsírt enni naponta, de még abban sem vagyok biztos, hogy én szeretném azt. Nagyon érdekes menüt ad, ha a zsírbevitel mellett eltörpül a többi. Szénhidráttal ez megszokottabb és sokaknak fogyaszthatóbb ételeket ad. De ez persze egyéni s azért megoldható, hogy egy 90% zsírtartalmú étel teljesen normális legyen szénhidrátdús étrenden élő családtagok számára is, tapasztalat.
Nem mindenkit zavar a sok fehérje, de azért többezer kcal valami normál (persze zsíros) húsból nem lehet egészséges. Még 1600 kcalnál is ügyelnem kell a fehérjebevitelemre, pedig elég lazán veszem (persze, az én fehérjeigényem kicsi, de a kalóriám pláne).

300g ch nem olyan rengeteg ám, szerintem nagyon sokan esznek többet (szénhidrátosabb napokon én is, átkozottul könnyű ezt a szintet megütni, akár egy étkezésre is). Biztos vagyok benne, hogy sok ember vígan, egészségesen elvan vele egy hosszú, fitt életen át (a párom még igen fiatal, csak 40 éves, de makkegészséges, kb. ennyi szénhidráttal. ennek megfelelően rengeteg zsírral is, mert 300g ch és elegendő fehérje kevés energiát ad). Nem mindenkinek való az özön zsír, pláne sok szénhidrát nélkül, töményebben, energia pedig kell. Nem teljesen értem a ketós fórumok általános szénhidrátutálatát. A túlzások rosszak, de ha valaki elhasználja az energiát, jól megemészti az ételt és működik, ahogy illik, az miért ne ehetne szénhidrátdúsan? Sok szénhidrátok ellen szóló állítás nem is igaz általánosan. Van, aki tartósan, alaposan jóllakik szénhidrátokkal, a napi szintű rengeteg cukor (pl. sok gyümölcs) sem okoz neki gondot... Mások pedig konkrétan szenvednek egy hétig, ha megesznek pár brokkolirózsát (ez az aprócska hölgy a fehérjét sem bírja, 40-60 grammal érzi magát jól, még jó, hogy az energiaigénye kicsi, így meg tudja úszni mindössze 80% zsírral... nagyon örülök, hogy én nem vagyok ő).

4 éve
#76
bmati
Válasz vagyokakivagyok #75 számú posztjára
Igen, de az még nem jelenti azt, hogy egészséges is...
Azon kívül az 1500 kcal az elég kevésnek tűnik. Ha éheztél mellette, akkor az valószínűleg a túl alacsony kalóriakeret miatt volt, mert ez nekem BMR alatti evésnek tűnik. Attól, hogy a szervezet nem kap meg valamit, megoldja másképpen, de előbb-utóbb fellép majd valami olyan dolog, aminek nem kellene.

4 éve
#75
vagyokakivagyok
Nekem kb.1500kcal alatt kell ennem, hogy fogyjak, és ez ch alapú étkezésnél állandó éhezéssel járt. Ketóban simán tudom tartani ezt a keretet éhség nélkül. Ez a különbség a tartható és a nem tartható között.

4 éve
#74
bmati
Válasz törölt felhasználó #71 számú posztjára
Amiket írtam, az a zsír-adaptáltra is igaz. A közel 0 szénhidrátfogyasztásod még nem jelenti azt, hogy az izmaid nem használnak szénhidrátot (enélkül izmot sem tudnál építeni, plusz normálisan használni sem tudnád őket). A 6 óra nem egy nagy szám (átlagemberhez képest nem is kicsi), a mozgás pedig nem mindegy, hogy milyen. Anaerob/kemény fizikai munkánál igenis kell a szénhidrát.
A cukor nem egyenlő a szénhidráttal! Cukorbevitelt nem sportoló egyéneknek én sem javaslok. Hobbi sportolóként viszont azt mondom, hogy belefér, különösen egy erőedzés után a gyorsabb regeneráció érdekében, illetve hosszabb távú kardió jellegű edzéseknél (3-4 óra felett) edzés közben/után. A rostok bevitelére viszont szükség van a megfelelő emésztés érdekében (amit érdemes 30 gramm felett tartani). 30 grammos CH bevitel mellett lehetetlen a megfelelő mennyiségű rostot bevinni.
Nálam hetek alatt sem múltak, amikor próbáltam, kellett pár hónap, mire elértem ugyanazt az erőszintet, mint előtte, azon kívül, hogy közel 4%-ot ugrott feljebb a testzsírom minimális szálkásítás mellett. Akkor irodai munkát végeztem, de ott sem tudtam normálisan figyelni, mellette a heti 5-6 edzésből vissza kellett venni heti 2-3-ra, hogy tudjak regenerálódni. A sóbeviteles módszer nálam semmit sem ért. Az emésztésemet szintén megborította jelentős mértékben és az érrendszeremnek sem tett jót (genetikai örökségem az erek és az inaim gyengesége, de jelenleg mindkettőt kordában tudom tartani és lassan tudom erősíteni).
A low-carb is megfelelő lehet a céloknak egyébként. A szénhidrát-bevitel is egyénfüggő. Nekem nagyobb bevitelre van szükségem a saját tapasztalataim alapján.
Energiám nekem is van bőven. Több műszakban végzek könnyű/nehéz fizikai munkát napi 8-12 órában heti 6 nap, emellett heti 2-3 erősítő edzésem 1-2 HIIT edzésem van (az utóbbit tavasztól-őszig váltja a biciklizés). Biciklizés alatt min. 50 km-es túrákat értek és nem ritka a napi 150-200 km+ sem (ezeket már szabadságon vagy pihenőnapokon). Amikor beindul a nyári szezon, akkor többször is előfordul, hogy 4500-5000 kcal is kell fogyasztanom egy nap, hogy tartsam a súlyom. Jelenleg 92 kg vagyok 186 cm-hez, 14-15%-os testzsírral (nyár végére ez általában 11-12%). Nincs semmi bajom, pedig nálam a Ch bevitel 240-320 gramm (attól függően, hogy edzésnap van-e), nyáron előfordul akár 500 gramm CH is, ha vissza kell tölteni egy 8-12 órás kerékpárút közben/után. :)
Ez sok embernél instant cukorbetegség lenne, ezért is írom, hogy egyénfüggő, de általában, ha a napi CH bevitel 2-2,5 g/ttkg körül marad, az még teljesen oké, viszont 1,2-1,4 g/ttkg alá nem csökkenteném, különösen, ha nem sportol az illető. Versenyszintű testépítésnél szoktak alá menni a jobb testzsír arány érdekében, fokozott vízhajtással. Ilyenkor ha nem figyelnek oda a másikra, akkor előfordulhat, hogy az illetőt elviszi a mentő...
Valamilyen tápanyag megvonása általában meg tudja borítani a szervezet normál működését, amit valamilyen szinten egészség-károsodáshoz vezet. Jelen esetben a szénhidrát megvonása lehet a gond. Hosszú távon (min. 30 éves időtávban) itt sem voltak még nagyobb csoportok vizsgálva, legalábbis én még nem találkoztam megfelelő hivatalos tanulmánnyal, ami megerősítené vagy cáfolná a ketogén diéta előnyeit/hátrányait.
Szóval próbáljuk meg valahol az alacsony és a magas közötti középutat megtalálni.
Ettől függetlenül egy egészségközpontú hobbisportolónak szerintem szüksége van a megfelelő mennyiségű CH bevitelére.

4 éve
#73
bmati
Válasz vagyokakivagyok #72 számú posztjára
Hosszú távon a CKD valamivel jobban alkalmazható.
Ha cukorfüggő vagy, akkor ne fogyassz cukrot, de szénhidrátot attól még szabad enni.
A mozgás alap és cukorbetegeknél különösen fontos. A kalóriaszámlálás pedig ahhoz kell, hogy tudd, mi az az energiamennyiség, amit tartanod kell a fogyáshoz/súlytartáshoz/tömegnöveléshez. Zabálási rohamok is túlzott cukorbeviteltől és/vagy túl alacsony kalóriabeviteltől törhetnek rád. Ha egyik sem áll fent, de megvannak a zabálási rohamok, akkor irány a labor, ha ott az értékek rendben vannak, de még mindig fennáll a probléma, akkor pedig irány a pszichológus.

4 éve
#72
vagyokakivagyok
Köszönöm a részletes segítséget, megnyugtatást. Kitartok, ma már jobban bírtam az edzést és a kirándulást is.
A célom elérése után én is ciklikusan szeretném csak a ketót alkalmazni, mert a megfelelő hormonműködéshez, és más dolgokhoz kell a szénhidrát.
Bmati, tudom, hogy sok embernek elég a kalóriaszámlálás, és mozgás, de egy inzulinrezisztens, cukorfüggő, érzelmi evő számára a keto hatalmas segítség. Számomra eddig az egyetlen tartható étrend.

4 éve
#70
Kalanta
Válasz törölt felhasználó #65 számú posztjára
Köszi! Én is főzök magamnak általában. Nincs epekövem, hajtogatott, szeptált epém van, a tünetek pont olyanok, mint a kőnél.A kókuszzsírt tudom fogyasztani, reggeli kávémba teszek, így próbáltam az MCT-t is, de volt h a salimra tettem. A hatása ugyanaz volt.


4 éve
#69
bmati
Válasz vagyokakivagyok #67 számú posztjára
Szia!
Azért vagy gyenge, mert ez természetes velejárója a ketogén diétára való átállásnak. Ha fizikai (esetleg nehéz fizikai) munkát végzel, akkor elengedhetetlen, hogy szénhidrátot is fogyassz, ellenkező esetben drasztikusan csökkenni fog az erőszinted. Nem hiába a testépítők is szinte csak ciklikus ketogén diétát alkalmaznak, ők is a versenyszezon alatt. Ilyenkor csökken az izomtömeg, az erőszint, a koncentrációs képesség, stb.
Az ásványi sók és nyomelemek valamennyit segíthetnek, de csak időlegesen és akkor sem leszel úgy erőd teljében, mintha fogyasztanál szénhidrátot is. Egy alacsony fizikai aktivitású ember nagyon jól el tud lenni ketogén diétával, de ha aktív életet élsz, akkor inkább a low-carb jellegű vonallal élnék (csökkentett széhidrát-bevitel).
Az izmaid csak részben fognak ketonokat használni, nagy részben ugyanúgy glikogént fognak fogyasztani, azzal nem fogsz tudni mit kezdeni. Mivel nem viszel be megfelelő mennyiségű szénhidrátot, így a fehérjéből és/vagy zsírból fogja visszaalakítani az izmokhoz szükséges mennyiséget. Mivel a fehérjéből könnyebben oldja meg a szervezeted, így azt helyezi előtérbe, ami szintén csökkenteni fogja az izmok tápanyagellátását, innen is van a gyengeség. A 2-2,5 g/ttkg feletti fehérje amúgy is megterheli a vesét (főleg alacsony /3 liter alatti/ folyadékbevitel esetén), így ha ezen értékeke fölé mész, akkor nem árt, ha képben vagy ezzel, viszont ez alatt nem valószínű, hogy az izmaidat megfelelő mennyiségű szénhidráttal el tudod látni. A szervezet normál működéséhez ugyanis 130-160 g szénhidrátra van szükséges egy átlagos embernek alacsony fizikai aktivitás mellett. A normál izomműködéshez min. 0,8-1 g/ttkg fehérjére van szüksége a szervezetednek alacsony fizikai aktivitás mellett (normál esetén 1-1,5 g/ttkg).
A fogyás garantált kalóriacsökkentés esetén is megfelelő kalóriamennyiséggel és folyadékbevitellel, illetve ha rendben vannak a makróid és a fizikai aktivitásod. Ha ezek mellett sem megy, akkor érdemes egy labortesztet végeztetni, mert lehet, hogy valami nincs rendben.

4 éve
#67
vagyokakivagyok
Három hete csinálom a ketogén diétát. 20g alatt tartom a ch-t. Jól bírom, fogytam is, csak az izmaim nem működnek. Majdnem összerogytam a fűnyírástól, kutyasétáltatásnál alig bírok felmenni a dombon, vagy a lépcsőn. Néztem sok videót, de csak általános gyengeséget találtam, arra sót javasoltak. Nekem is volt olyan az első napokban, de ez más.
Volt valakinek ilyen? Elmúlik, ha az izmaim megtanulják felhasználni a ketonokat? Előre is köszi a tanácsokat. Nóra

4 éve
#64
Kalanta
Válasz törölt felhasználó #59 számú posztjára
Köszi! Igyekszem lejjebb nyomni a CH-t! Szedem naggyábol azokat amit te. Az MCT-től sajnos olyan epegörcsöt kapok, hogy napokig nem merek hozzányulni. Fehérjét mennyit fogyasztasz? Egyáltalán foglalkozzam az arányokkal? Vagy csak a CH-val?


4 éve
#63
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #62 számú posztjára
Tuti fiatal ketósok is bele fognak ám halni a covidba, ha eddig nem tették, semmilyen életmód nem ad teljes védettséget, vannak egyéb, egyéni tényezők is, még egészségeseknél is. Én magamban bízom s a remek immunrendszeremben, de elkapni azért nem akarom a vírust.
A meleg annyira nem árt neki, mint kezdetben gondolták, hisz forró égövi országokban is terjed, ha nem is olyan nagyon egyelőre, de rég néztem térképet. Az valószínű, hogy velünk marad a vírus, de lesz vakcina és onnantól azért nem kell elszigetelődni a veszélyeztetettebb csoportoknak (akik még meg is tudják oldani az otthonmaradást) s eleve kisebb gondot fog okozni.
A ketóra átállás is bizonyára egyéni, köztudott, hogy sokakat erősen megkavar, én semmit nem éreztem, nyilván nem tudhatom, hogy a szervezetem mit csinált belül, de mivel nem durván váltottam és más tényezők is segítettek, bizonyára roppant kevés hatása volt a betegségekre való fogékonyságomra. Az átlagnak valószínűleg tényleg nem most célszerű elkezdeni, kivéve, ha valakinek extrém előnyös és nem gond az átállás. Nekem a szénhidrátcsökkentés szinte mindig csak jót okozott, de igen erőteljesen. Én a böjtről hallottam, hogy bármilyen remek, ilyenkor nem annyira jó ötlet. Engem persze ez nem állít meg, mert az én veszélyeztetettségem extrém kicsi s a böjtjeim mindig rövidek, de alapvetően jó ötletnek tűnik nem most erőltetni a hosszabb böjtöket.
Ami a szénhidrátbevitelt illeti, a sportolók és a testépítők más lapra tartoznak sok esetben, persze, de igenis megvan az a ketós kör, akik odavannak a rezisztens szénhidrátért és ráktól félnek nélküle meg ilyesmik. Csak megemlítettem, én nem igazán tudok mit kezdeni a dologgal és tuti nem fogom csinálni, sőt annyira sem érdekel, hogy beleássam magam a dologba, főleg, hogy nyilván erről is lehet találni mindent és az ellenkezőjét is. Nehéz a táplálkozás téma, én leginkább a saját szervezetem jelzéseire támaszkodom, persze mások tapasztalata is érdekes, de sokszor más, mint az enyém s olvasgatok is a témáról, de az se megy gyorsan... De a minél kevesebb szénhidrát és hozzáadott zsír igencsak bejött, az utóbbit csak akkor dobom meg, ha sok energiára lesz szükségem, amúgy maradok a zsíros állati fehérjeforrásoknál. A párom pedig nyilván rengeteg szénhidrátot eszik és kb. nulla eséllyel lesz baja a vírustól, mert príma immunrendszere van s a számára közel ideális étrenden van. Az ördög persze nem alszik, de 100% kevés dologban van.

4 éve
#60
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #59 számú posztjára
Kung-flu? Ezt még nem hallottam... Ami ketós fórumon vagyok, ott kellemesen elvitáznak s elbeszélgetnek, hogy a ketó miatt előnyben vagyunk-e (gondolom, általában jól jön, de az túlzás, amikor valaki aggódik a 22 éves egészséges lányáért, mert az nem ketós. azért a kor és egészség jóval többet ér, mint maga a ketó, nagyon sok ketósnak millió baja van, főleg az elején), vagy a Covid mellé jó-e megdobni a szénhidrátot (egy csomó ketós nagyon fontosnak tartja a szénhidrátokat betegen, de máskor is, én biztos nem akarok rengeteg rezisztens keményítőt enni, de kinek a pap, kinek a paplan, ugye).
Az jó, hogy megúsztad és simán lehet, hogy az életmódváltoztatásodnak (a súlyvesztéssel együtt, nagyon nem mindegy az sem) komoly szerepe volt benne... Én se pár kiló miatt aggódnék, az majd lemegy, a módszer megvan.
Az én immunrendszerem szénhidrátosan is sokkal jobb volt, mint az átlagemberé, de most igazán ügyelek az életmódomra, magam miatt ugyan nem aggódom, de mindig jobb egészségesebben, mint kicsit kevésbé egészségesen.

4 éve
#57
shinita 1
Válasz Kalanta #56 számú posztjára
Ketóban hasznosnak tartom a zöldségek iránti lanyha érdeklődést, bár sokan eléggé rájuk repülnek, van, akinek az a jó. Engem mindig csak akadályoztak. Nagy zöldségrajongó voltam, ez volt az egyetlen nagy nehézségem a ketóval, pedig én 40 grammon voltam, pont a növények miatt. De nem ettem húst és a laktózt is kerültem, az azért nehezített, most már tudom. De amúgyis hiányzott a rutin, 80g és 40g nettó szénhidrát ég és föld...
A fogyás nem mindig megy papírforma szerint. Eleve nem számolható ki a kalóriaigény, de ez lazán képes változni is, néha egész gyorsan. 1600-1700 kcallal én speciel fogynék, de kevés mozgás mellett jó sok hétig kellene várnom, hogy bármi változás legyen a mérlegen. S nálam azért vannak lassabb anyagcseréjűek bőven. Bár jelentősen nagyobb kalóriaigényűek is, persze, kövérebben nekem is könnyebben ment. Megfelelő, kalóriadeficitben is laktató és élvezetes étrend, mozgás, türelem, nekem ezek már mind kellenek s szerencsére most már meg is vannak, ha el nem rontok valamit.
Vannak érzékenyebb emberek, akiknek mindenféle extra szabályt kell betartaniuk, mert mindenféle dolog bekavar nekik és nem fogynak, míg szigorúbban, de amúgy ugyanakkora igyekezettel igen. Nyilván nekik is követniük kell a termodinamika törvényeit, nyilván a kalóriaigénybe szólnak bele ezek a különféle dolgok... Bonyolult az emberi test.
50g ch a legtöbbeknek nem ketó, de van, akinek igen. S persze a fogyáshoz, egészséghez nem kell ketó, illetve nem feltétlenül segít, nem kell hinni az elvakult ketósoknak. Sokfélék vagyunk. Én nagyon jól elvoltam szénhidrátszegény étrenden, jóval a ketózis szint fölött is, csak a teljes fogyáshoz nem volt elég (a sima ketó sem). Ha jól érzed magad ennyi szénhidráttal, az jó, ha nem fogysz, akkor viszont valamit változtatni kell, nem tudhatom, hogy mit.

4 éve
#56
Kalanta
Válasz shinita #53 számú posztjára
Kőszőnőm a válaszod. Elolvastam a fórum bejegyzéseidet. Most 50 alatt tartom a CH-t. Banánt 2 hónapja 1-t ettem, na az a nap kilengés volt. Amúgy nem fogyok, pedig az itt megadott számolás szerint 1600-1700 kcal-t eszem. Igaz nem tornázom csak heti 3x gerinctornát. A kívánásról: nekem is így a tavasszal jött meg a gyümölcsevő kedvem. Bogyós és a grap. De nem viszem túlzásba.A zöldségeket nem szeretem, esetleg salátát eszem meg kovászos ubit.

4 éve
#55
Kalanta
Válasz shinita #53 számú posztjára
Kőszőnőm a válaszod. Elolvastam a fórum bejegyzéseidet. Most 50 alatt tartom a CH-t. Banánt 2 hónapja 1-t ettem, na az a nap kilengés volt. Amúgy nem fogyok, pedig az itt megadott számolás szerint 1600-1700 kcal-t eszem. Igaz nem tornázom csak heti 3x gerinctornát. A kívánásról: nekem is így a tavasszal jött meg a gyümölcsevő kedvem. Bogyós és a grap. De nem viszem túlzásba.A zöldségeket nem szeretem, esetleg salátát eszem meg kovászos ubit.

4 éve
#54
bmati
Válasz Kalanta #51 számú posztjára
Szia!
Én nem ketózok ugyan, de ha 30-50 gramm CH alatt akarsz maradni, akkor szerintem nem érdemes bevenni a gyümölcsöket. Multivitamint úgy látom szedsz, abban van elég vitamin. Amennyi vitamint beviszel 1-1 gyümölcsből az kb. semmi.
Ha turbózod az immunrendszert, akkor úgy számolj, hogy 30 mg/ttkg C-vitamint érdemes bevinni min. naponta (ha edzel is mellette), D-vitaminból pedig min. 50 NE/ttkg-ot. Ezek mellett, ha külön szedsz cinket (20-40 mg-ot naponta), akkor már eléggé rendben van az immunrendszered. Cinket csak magában szedj, mert hiába van a multiban, az kb. semmit sem ér. Cinket vagy magában vagy magnéziummal kombinálva érdemes szedni.

4 éve
#53
shinita 1
Válasz Kalanta #51 számú posztjára
A százalék pont nem számít semmit, a grammok és a személyes ketózis szénhidrátkorlát (ezt sose írtam még magyarul, így furán hangzik, de nem tudom, hogy mondjuk helyesen) kapcsolata a fontos, hiszen az alapján vagy ketózisban s ez a lényeg, nem a százalékok. Nekem 10% nem ketózis, pedig én megengedhetek magamnak 45 gramm nettó szénhidrátot is. Már ha csak a ketózist nézzük, de nekem a jó közérzet, megfelelő jóllakás és a túlevés elkerülése is fontos. Úgyhogy sokkal lejjebb megyek, de ez egyéni, mindenkinek más felel meg. Ha jólesik a gyümölcs s úgy gondolod, az neked hasznos, egyed. Én a zöldséget is kerülöm, amennyire sikerül, mert túl sok benne a szénhidrát számomra (azért néha egy jégsalátalevél vagy csemege uborka befigyel, nem vagyok hardcore s nekem ennyi nem árt).
Nem szedek semmilyen kiegészítőt (régebben kellett magnézium ketóban, de azóta a növényeket elhagytam s bejött némi hús, azóta nincs ilyen gond), az étrendemet igyekszem jól összehozni. De persze ez is egyéni döntés kérdése s a körülményeink is mások. Egy jó kis multivitamin nem árthat. Egy narancs nem hiszem, hogy sokat használ, nekem viszont betenne annyi cukor. Mostanában nekem a citrom jött be valamiért, tél végén, tavasz elején jólesik némi gyümölcs... De jövő héttől visszafogom magam, csak akkor eszem őket, ha kifejezetten hiányoznak.

Az eredeti ketómban mindennap ettem gyümölcsöt, főleg bogyósokat és banánt. Nem sokat és sosem hittem, hogy valamirevaló szerepük lett volna a tápanyagbevitelemben, mindössze kedveltem őket s eleinte igencsak éreztem is, hogy kellenek. Most már csak az ízük vonz.

4 éve
#51
Kalanta
Kedves Ketósok! Itt megállt az élet 2 hónapja. Sok kérdésem lenne, de most főleg a korona járvány kapcsán. Ti most hogy viszonyultok a gyümölcsevéshez? 1 hete megengedek magamnak 1 narancsot vagy grapefruitot. A CH így felmegy persze 10 %-ra. Eszem napi multivitamint, C, D vitamint. Csak úgy gondoltam most egy kis plusz nem árthat a gyümik révén.

4 éve
#50
shinita 1
Válasz szigerzsi1 #46 számú posztjára
Nem tiltólistás az alkohol azokban a körökben, ahol én mozgok... Az egy dolog, hogy nem ajánlott, sejtméreg és leállítja a ketontermelést, de ettől még a ketózisból nem dob ki, csak amíg ezt a veszélyes anyagot dolgozza fel a test, addig a ketonokat nem gyártja tovább. A csuda tudja, mi van sok-sok alkoholnál, de ott tuti nem a ketózisból való esetleges kiesés a legnagyobb gond... Picike, alkalmi alkoholfogyasztás belefér. Nálad egyrészt ritkán kell, másrészt a kóstolás az kicsike mennyiséget jelent, így nem aggódnék, főleg, hogy nincs mit tenni. Még az édesebb borokban sincs sok szénhidrát egészen aprócska mennyiségben. Én ittam tokaji aszút is ketóban, de az persze már kissé elborult dolog :D Ma már nem tudom meginni az ilyen, tudtommal 20% cukortartalmú italokat, most 10%-osat tartok itthon, mert az áll el sok hónapig, nekem pedig ennél hamarabb nem fogy el egy üveggel. Nem tűnt fel, hogy gondot okozott volna, de én nem vagyok arra érzékeny, hogy ki/be ugrálok, az nekem teljesen jó. De az egyéb jeleket elnézve nem estem ki belőle. Ez nem meggyőző, de akik jóval komolyabban nyomják s még mérik is a vércukrokat és a ketonszámukat vagy mit tudom én, mit, vannak drága eszközök, amikkel szórakoznak, azok sem számoltak be arról, hogy gond lenne, ha a szénhidrátkerettel nincs gond. Márpedig rengeteg ember esetéről olvastam már fórumokon. Ennyit tudok mondani.
Kicsi mennyiségben jóformán semmi nem szokott bekavarni, azt hiszem. Vannak extrém érzékeny emberek, talál nekik. Képesek nem fogyni csak attól, hogy esznek egy pici édesítőt, én nem értem, de sokat hallottam már erről (a mélyben persze a kalóriákon múlik a dolog, de rengeteg dolog be tud avatkozni abba, hogy mennyi a szükséges energiamennyiség).

Ja, azt azért még leírom, mert hátha te is iszol néha normálisan, kicsit nagyobb mennyiségű alkoholt. Nem igazán nagyot egy normál, szolid emberhez képest, de a ketó, az kicsit más. Vagy nagyon más. Én sosem tudtam letesztelni, mert én tényleg nevetséges mennyiségben iszom és csak évi párszor, de sokszor olvastam, hogy a ketózis drasztikusan lecsökkenti az ember alkoholtűrését. Szóval amikor lelkes emberkét bedobják a maguk kis fél liter borát 3 felessel, na az nem úgy üt, mint máskor, hanem sokkal jobban. Amikor én bedobom a 8ml bort vagy a fél deci sört, azt meg se érzem nagyon :D. A kettő között mi van? Passz. Azt hiszem, egy pohár borral összehozott brutális másnaposságról már hallottam. Nyilván emberfüggő is, én néha ketó nélkül is meg tudtam érezni egy sört, de kettőt biztosan.
Úgyhogy jobb, ha ketóban az italfogyasztás inkább csak kóstolás. De van, aki azért picit komolyabban nyomja, mert neki megy. A lényeg, hogy nagyon óvatosan az itallal ketóban, még sokkal óvatosabban, mint anélkül. Ami utóbbit normál emberi szinten értek, nem azon a kirívóan alkoholistán, ami Magyarországon van eléggé széles körben. 1-2 pohár bor, 1-2 sör, pár feles, ez még normál emberi szint lenne, de ketóban ez is durva következményekkel járhat. Lehet, hogy nem rögtönj, a ketó elején, de később ez a tipikus, úgy látszik. Megjegyzem, én régen jelentősen többet ittam (akár 2 sört vagy felest is némelyik napján az évnek!), de ketóban ez valahogy eltűnt. Részben a szénhidrát miatt, de ott vannak a szénhidrátmentes italok s azok sem vonzanak. Néha iszom őket (8ml vodka... néha 12, ahogy esik), de... Nem. Nem tudom, van-e összefüggés. Ahogy viszem le a szénhidrátot, az ételekre és italokra irányuló vágyaim is megváltoznak. Határozottan jó irányban, azt kívánom inkább, ami a szervezetemnek jó.

4 éve
#49
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #40 számú posztjára
A ketót ajánló orvosokkal sem mindig egyszerű, mert van, amelyik támogatja, majd amikor a páciens elvan rajta már fél éve, akkor rá akarja beszélni az abbahagyására... Jó esetben a delikvens addigra olvas annyi tapasztalatot és tudományos cikket, vagy eléggé bízik a szervezete biztató jelzésében ahhoz, hogy ezzel ne törődjön. De nem egyszerű, Magyarországon ráadásul nem is népszerű közel sem annyira a ketó, mint az USÁ-ban. Amennyire kutakodás nélkül, csak létezve eme világban észrevettem, itt inkább a paleó és a vega, vegán étrend a menő, még nyersvegánok is vannak jócskán, pedig az azért elég vad stílus. Ketóssal alig találkoztam eddig, az internetes kommunikációmat is beleértve...

Most elgondolkoztattál a D-vitaminnal kapcsolatban. Majd megkérdezem a carnivore ismerőseimet, hgoy miért is nem kell szednem azt, ha megfelelően eszem. Utálok kiegészítőket szedni s nem is fogok soha, max. 1-2 fajtát, ha nagyon muszáj.- De azokat is mini mennyiségben, nem tudom én lenyomni a torkomon azt, ami nem étel, felesleges is erőlködni :) Annyira nagyon pedig nem fajulhatott el az ember vagy az étele (kicsit megtette, tudjuk), hogy valami bitang, táplálékkal bevihetetlen mennyiség kelljen az egészséghez, ennek a világon semmi értelme nincs. Persze aki szerint ez kell, szedje csak, nekem az nem fáj. (Nem állítok semmit tényszerűen, hisz nem tudok annyit, ez amúgyis roppant összetett téma, hiszen az életmódunk is durván befolyásolja az igényeinket, de eléggé elbaltázott evolúciós zsákutca lennék, ha kismillió kiegészítő kellene a viszonylag egészséges élethez egy jó étrenden is.)

Csak azt tudnám, hogy az én életmódomon mik a testem igényei. Eh. A legfőbb, ami miatt aggódni fogok (no nem nagyon), a C-vitamin lesz. Az OK, hogy a húsban elég van egy csak húson élőnek, de én nemigen leszek az... Na mindegy, ha bajom lesz, majd feltűnik, mi mást tehetnék? Van aszkorbinsavam, de megenni, ugye, nem tudom különösebb mennyiségben. De hagyjuk az egyéni kihívásaimat. A D-vitamin valóban fontos, majd olvasgatok még róla. S kimegyek a napra, az egy nagyon, nagyon jó ötlet, nem elsősorban a C-vitamin miatt. Rengeteget a süt a nap télen is, nem nagy ügy összehozni heti órákat, akkor pedig mozgok is, friss levegőn is vagyok, ami sokkal többet emel az életminőségemen és egészségemen, mint bármilyen kiegészítő, extrém hiányokat kivéve, amik nem jellemzők rám, de észreveszem őket s teszek ellenük úgyis.

4 éve
#46
szigerzsi1
Olyan kérdésem lenne, hogy tudom, hogy tiltólistás az alkohol, de néha belefér-e egy kis vörösbor? Természetesen a megengedett szénhidráttartalom mellett. Kidob egyből a Ketoból? Sajnos nekem a munkámhoz, néha kostolni kell, mert borász a végzettségem és ritkán de tanácsot kell adnom.

4 éve
#45
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #41 számú posztjára
Na erről a "később emelheted a szénhidrátot" dologról már többször olvastam, de nem tudom, mennyire általános vagy mi a magyarázata. Nekem a legelején is jó volt 40 gramm és ma sem mehetek feljebb, mint anno (de érdemesebb is jóval lejjebb mennem). Úgyhogy ez is egyéni, mint kb. minden.


4 éve
#44
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #42 számú posztjára
Az emberi test simán ketózisba kerül napokon belül, ha nem eszik sok szénhdirátot, sokan állítólag reggelre ketózisban vannak.
A kókuszzsír is közepes láncú egyébként.

Külföldi fórumokon odavannak az MCT-ért, én nem tudom, minek azt enni normális étel helyett, de Magyarországon úgysem találkoztam vele soha. Kinek mi tetszik, ugye, rengetegféleképpen lehet ketózni... Én még a pici főzéshez szükséges zsírt is alig engedhetem meg magamnak, így is túl sokat eszem a fogyáshoz. Van, akinek ez jobban befér, sőt, a rendes ételeiből nem is jut elég zsírhoz.

4 éve
#43
szigerzsi1
Válasz törölt felhasználó #42 számú posztjára
De jó ötlet. És hol lehet kapni, milyen boltba?
Igy kell kérni, hogy MCT olaj, ez minek a rövidítése. Segíts ebben kérlek. Nagyon rendes vagy, mert nem itélsz el azért, hogy nem tudom sokat a Ketorol. Sajnos nálunk még kevés információ van róla, vagy én nem találok ilyen leírásokat. Köszi.

4 éve
#39
drisztina 1539
Válasz szigerzsi1 #35 számú posztjára
„Milyen szélsősségre gondolsz?”
- Csakis az általad választott diétára gondolok (semmi másra).
„Nézd most tanulom, keresem a jó megoldást, ezért a tapasztaltaktól szívesen fogadok tanácsot.”
- Szívesen válaszoltam volna a kérdésedre, de (a 37. hozzászólásod után) azt gondolom, valószínűleg nem úgy, ahogy te szeretted volna. Így (és/vagy ezek után), csak sok sikert tudok neked kívánni!

4 éve
#38
shinita 1
Válasz szigerzsi1 #37 számú posztjára
Örülök, ha segített bármit is az irományom. Sokan beleszeretnek a ketóba (jó, én is) vagy bármi másba és onnantól mindenkinek pontosan azt a stílust ajánlják, ami neki eddig bejött. Pedig különbözőek vagyunk és változunk is. Ha valaki nem nagy zöldségevő, azt hatalmas előnynek tartom. Én sajnos igen nagy zöldségimádó voltam, 40 gramm nettó szénhidrátnál is hiányzott a zöldség (de ennyibe nem is fér sok, az én szempontomból) s a zsíradaptáció után hagytam is a ketót egy időre. A következő években fokozatosan leszoktam a zöldségekről, most már nulla mennyiséggel is megvagyok egy ideig (de a jövőben ezt tervezem felvinni mondjuk napi akár 5 dkg retekre, paprikára vagy ilyesmi. nem mindennap, csak ha tetszik a gondolat). No, ez se mindenkinek való, sok ketós boldogan eszik szerintük sok zöldséget 20 gramm nettó szénhidrátfogyasztás alatt is. Mondjuk én vegetáriánus ketót nyomtam, az zöldség nélkül kicsit érdekes lenne (s nem csoda, hogy a zöldségételek jóformán teljes kiesése bekavart, bár voltaképpen elvoltam úgy is), ezért is hoztam be nemrég a húst.
Sok opció van ételekre minden egyes stílusban, a növénymentes esetben is van változatosság bőven, egyébként pedig főleg. Egy csomó jó recept megtalása, finomítása, kifejlesztése persze időbe telik. De van, aki ilyenekkel sem szöszöl, legalábbis az első időszakok után, csak eszik valami egyszerű rendes ételt (tojás, sült hús) és kész. Én a kettő között vagyok, de évek alatt sokat egyszerűsödött a táplálkozásom, pedig mint hedonistának, igen fontos a mindig kiváló, ízes étel s némi változatosság is kell.

4 éve
#37
szigerzsi1
Válasz shinita #36 számú posztjára
Jó volt olvasni a hozzászólásodat. Mindenben egyetértek veled. Én is figyelek a test jelzéseire és ezért is érdekel, hogy másoknál mit vált ki a Keto étrend. Nekem is jobb a közérzetem, nem kívánom a szénhidrátot. Sajnos nem vagyok nagy zöldségevő ezért most tanulom, hogy tudok izletes és változatos ételeket készíteni. Remélem nekem is elönyömre válik minden téren. Köszönöm, hogy leirtad a véleményed.

4 éve
#36
shinita 1
Válasz szigerzsi1 #33 számú posztjára
Nagyon sokan ketóznak hosszabb távon, de ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek jó, ráadásul lehet rosszul is csinálni, mint minden étrendet.
Nekem muszáj alacsonyra mennem a szénhidráttal, nekem eleve nem opció nem ketózni legalább az idő nagy részében. De sokaknak működnek a szolidabb megszorítások.
Laikusként és főleg idegenként nem tudhatom, neked mi működik és mi nem (a saját szervezetem azért elég jól visszajelez). Én magam külföldi fórumokon olvasgatok, írogatok néha, ahol rengeteg ember van a legváltozatosabb tapasztalatokkal, némelyik pedig azért jó kis tudással is (de a legkomolyabb tudományos kísérletek sem tudják megmondani, hogy egy egyén esetében mi a jó. legfeljebb rámutatnak, hogy igencsak jogos-e valami miatt aggódni. vannak azért fix dolgok a szervezet működésében, csak nagyon kevés). Egy nagyobb fórumon könnyebben találni valakit, akinek volt/van hasonló gondja. Magyarországon nem tudok ketós fórumot, attól még persze lehet, de elég kevesen lehetünk.
A koleszterin nem egyetlen szám, ráadásul picit máshogyan kell értelmezni ketósként, van, hogy remek eredménynél van egy magas, ahol még az orvos is felkiáltójeleket ír, pedig a többi érték (főleg a nem tudom már, melyik lipoprotein és a trigliceridek aránya) kiváló s ilyen helyzetben nincs gond.
A bőr nem esik össze, épp hogy inkább nem megy össze néha, de a kondi jó ötletnek tűnik.

A ketó egészen alacsony szénhidrátbevitelt ír elő, ezért tekinthető szélsőségnek. Nekem a sima ketó túl sok szénhidrát, most megyek alacsonyabbra, a növényeket kifejezetten hanyagolni fogom 2 hétre. Ez lehet, hogy szélsőség, de sokaknak a lehető legjobb ötlet, nekem pedig komoly segítség ideiglenesen végezve is. De nagyon sokaknak ez túl vad, valóban nem megszokott, de ettől még nem lesz automatikusan rossz. Persze minél megszorítóbb egy étrend, általában annál jobban kell ügyelni, hogy ne csináljuk rosszul. A ketót nem tekintem különösebben megszorítónak, semmit nem tilt, csak a sok szénhidrátot, ami sokunknak kiváló ötlet, de a többiek is túlélnék, hacsak nincs valami komoly bajuk, hiszen a szénhidrát nem esszenciális makrotápanyag. De nem a túlélés a cél, hanem egy jó, az egyénhez remekül passzoló étrend. Nekem az a meggyőződésem, hogy NAGYON egyéni az ideális étrend, az ideális szénhidrátbevitel is. Kinek 5 gramm kell, kinek 500g vagy jóval több. S nyilván van, aki elég széles sávban elvan. Nekem a nagyon kevés szénhidrát a jó, úgyhogy ezt csinálom, ésszel és figyelve a szervezetem jelzéseire.
Van olyan is, hogy egy életmód (nem feltétlenül csak az étrend, lehet ez időszakos böjt vagy más is) később okoz gondokat. Nem árt figyelni s nem erőltetni valamit, ami nem akar működni. De csak az alacsony szénhidrátbevitel (akár napi 5 gramm alatti) még nem okoz önmagában problémát annál, aki egyáltalán nem igényli a szénhidrátot (ahogy írtam, csak mert nem esszenciális, még van, akinek több kell. Egyesek fizikai teljesítményéhez nagyon kell a több szénhidrát, extrém megterhelésnél pedig, amennyire tudom, mindenkinek jól jön a szénhidrát, de ez, gondolom, nem mi vagyunk, te vagy én... Én maximum maratont fogok futni néha 50-60 évesen - előbb meg kell tanulnom futni - , az pedig nem igényel olyan sok energiát, hogy az előző napi étkezésemből s zsírból ne menjen).

Hogy jött a ketó, milyen étrend volt előtte? Nekem szénhidrátszegény évek, sokat segítettek, hogy simán, könnyen menjen az átállás, ha nem is nehézségek nélkül, de élvezetesen. De rengetegen vannak, akik egy rossz és igen szénhidrátdús étrendből ugranak át, kisebb-nagyobb nehézségekkel megküzdve. Sokan csak fogyásra használják (s ha a régi étrendre állnak vissza, sokszor gyakran visszahíznak), de elég sokan maradnak, mert jóval jobban érzik magukat így. S többekről hallottam, akiknek a ketó rosszabbul esik, mint a korábbi étrendjük. Lehet, hogy csak el kell hagyniuk valami számukra káros ételt, de lehet, hogy ez tényleg nem az ő életmódjuk. Van ilyen.

4 éve
#35
szigerzsi1
Válasz drisztina #34 számú posztjára
Milyen szélsősségre gondolsz? Nézd most tanulom, keresem a jó megoldást, ezért a tapasztaltaktól szívesen fogadok tanácsot.

4 éve
#34
drisztina 1539
Válasz szigerzsi1 #33 számú posztjára
Szeretnéd okosan csinálni (?), egyik szélsőségből mész a másikba, ez szerinted okos?!

4 éve
#33
szigerzsi1
Válasz törölt felhasználó #31 számú posztjára
Köszönöm a kimerìtő segítséget. Többször elolvastam, mert sok ismeretanyaggal és okossággak láttál el. Látom tapasztalt vagy és sok tanácsodat igyekszem megfogadni. Én március végéig szeretném a Ketót szigorúan csinálni, mert mivel idősebb vagyok és 60 kg ebből max 5 kg-t adnék le
Nem akarom, hogy a bőröm össze essen. Amugy a héten elkezdtem a 3x2 óra kondizást, hátha jót tesz az izmoknak. A D3 vitaminból 5000NE egységet szedek K2 vitaminnal már hónapok óta, C vitaminból pedig 4000-t. Probálom okossan csinálni a továbbiakban. Érdeklödöm, hogy hosszabb távon a Keto étrend nem okoz egészségügyi gondot? Én a cukor miatt kezdtem el, ami most gyógyszer nélkül rendbe jött, viszon a húgysav 247- ről 650- re emelkedet, erre kell szednem Miluritot. A koleszterinem enyhén emelkedett, viszont a vérzsír felére csökkent. Szeretném jól csinálni, bármilyen tanácsot szívesen fogadok. Köszönöm szépen.

4 éve
#30
szigerzsi1
Érdeklödöm, hogy lehet-e az alacsony szénhidrátbeviteltől izomremegés. Napi 15 gr szénhidrátra gondolok. Már szedem a magnéziumot, de 1 hét eltelte után sincs változás. 2 hónapja ketozom, amivel - 5 kg ment le. Mit ajánlanátok, mit változtassak.

4 éve
#28
HUNited 83
Válasz drisztina #27 számú posztjára
Nem 1500-al kezdtem, hanem az volt a minimum, aminek mindig meg kellett lennie. A fogyás üteme változó volt, és volt hogy jelentősebb súly ment le egy héten, volt hogy szinte semmi. Amúgy 45 kilónál tartok (dec 6: 145,5, aug 25: 100,6). Ez 263 nap, vagyis 37 hét, átlag fogyás heti 1,2 kiló. De most már lelassítottam.

Elemzős mérleg: nem a pontossága a lényeg, hanem a változás követése. Valószínűleg nem olyan pontos, mint amit egy orvosdiagnosztikai központban állapítanának meg alkalmanként 15 ezerért, viszont azt nem engedhetem meg magamnak heti szinten (mert itt még járulékos költségek is felmerülnek, mint például utazás és idő). A lényeg pedig a trend: nő vagy csökken. Mindegy hogy 28% vagy 30%, a fontos csak az jelen pillanatban a számomra, hogy csökkenő tendenciát mutasson.

4 éve
#27
drisztina 1539
Válasz HUNited #25 számú posztjára
Az jó. Nem emlékszem pontosan sem a kezdő sem a jelenlegi paramétereidre, csak úgy rémlik, mintha jelentős testsúllyal csupán 1500kcal-lal kezdtél volna, ami akkor számomra kevésnek tűnt, és ugyanígy a fogyásod is gyorsnak találtam, de lehet, hogy csak keverlek valakivel (ha így lenne, elnézést kérek).
Nem tudom, milyen elemzős mérleged van, de én nem bíznék ezekben az otthoni elemzős mérlegekben (sok negatív véleményt olvastam ezekről), esetleg érdemes lenne most testzsírszázalékot méretni :))
…a hozzáállás viszont jó! ;)

4 éve
#26
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #24 számú posztjára
Már írtam sokszor, hogy ez egyéni. Ha én nem csinálok semmit, akkor is megeszem a közel 2000 kcalomat ketóban s jó eséllyel sokkal többet is... 600 kcalt akkor sem tudok enni egy étkezésre, ha akarok, az semmi, annyiért neki se állok enni, nem is sikerülne betartani ezt a határt, hónapokig próbáltam 800 kcal alá menni egyszerre, hiába. Nem baj, a fogyáshoz nem kellenek apró étkezések. Kinek ez passzol, kinek az.
Viszont koplalni senkinek nem jó, sok hátránya van. A koplaláshatár egyéni, de 1000 kcal alatt az emberek nagy többsége koplal, anyagcserelassulás, problémák... Eleve extra nehéz bevinni a szükséges tápanyagokat. Persze rövid távon OK lehet, de tartósabban azért már vannak hátrányok.
1500 kcal az, amiről tudom, hogy egyes igazán nagydarab fickók is simán tudnak fogyni gond nélkül (legalábbis ketóban vagy napi egy evéssel, részemről kellene mindkettő, mert ez nagyon kevés étel, minden jó módszert be kéne vetnem. s persze ugrana a komolyabb aktivitás is, de ez én vagyok), nekik az is hatalmas deficit, de az ételmennyiség nem extrém pici, azért van benne tápanyag rendesen, ha jól csinálja az ember.

Miért ne hinném a 14 órát? Szerinted Magyarországon nincs rengeteg ember, akinek túlóráznia kell vagy munkja, amit meg kell csinálni? Dehogynem. Amikor még irodában dolgoztam, az én munkámat aztán soha senki más nem végezte el s brutális határidők is voltak. A párom is rengeteget dolgozott 12 órában élete során (fizikai munkát is), ez gyakori itt... S mi még lustább és kevésbé energetikus típusok vagyunk, sok ember jóval többet dolgozik, mint mi.

4 éve
#25
HUNited 83
Válasz drisztina #23 számú posztjára
Én nem koplaltam, mindig 1500 felett voltam, és relative (magamhoz képest) sokat mozgok. Ezért az elemzős mérleg szerint (ami természetesen nem atomfizika) jelentősebb mennyiségben a zsírból fogytam. Ezt amúgy el is tudom képzelni, mert a fityegő bőr alatt már igen kemény combizmot vélek felfedezni, ami korábban nem volt. Mellemnél szintén ezt érzem, bár ott még van rajta zsír is bőven, viszont a "táncoltatás" egyre jobban megy.

Izomzatom érzésre olyan szinten rendben van, hogy a napokban ásás lapátolás (kocsibeállót építünk, a földmunka handmade) témakörben is meglepően szépen teljesítettem, igencsak meglepődtem mind az állóképességemen, mint az erőmön, és meg sem izzadtam, a pulzusom sem volt emelkedett.

Ezen felül vettem egy szerkezetet a Decathlonban, ez egy görgős fekvőtámasz keret, és ezzel is elég meglepő dolgokat tudok megvalósítani (természetesen magamhoz képest). Fekvőtámaszt pl. nem tudtam egyet sem megcsinálni, most a 10-es sorozat is összejött (fújtattam mint egy disznó, de legalább sikerült). Persze akkor lesz az igazi, ha ismételni tudom :)

Természetesen tudom, hogy a szálkásítás nem lesz egyszerű, de úgy érzem, megfelelően megalapoztam a munkának.

A súlyom meg nem zavar, az csak egy mértékegység, a lényeg úgyis a tükörben van. Ha 100 kiló körül maradok, de lesz erőm, és jo(bb) lesz a tükörbe nézni, már elértem a célom. Van aki azt mondja, hogy én nem fogok tudni lemenni 80 kiló alá, és van egy olyan érzésem egyébként nekem is, hogy nekem nem az a célom.

4 éve
#23
drisztina 1539
Válasz HUNited #22 számú posztjára
…ezek szerint neked is sikerül szép lassan elsorvadnod*, de persze kit érdekel, csak olvadjanak azok a kilók, és ha egyszer (tartva ezt a beállítást/elképzelést az étkezésről) végre eléred a célod, no onnan lesz szép nyerni, figyelembe véve, a végső "álmod" miszerint, "hogy igazából én nem vékony, hanem izmos szeretnék lenni".

Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de ott aztán nem lesz kifogás, el kell, kezdj végre „okosan” enni, mozogni, izmot építeni, ami bizony akár még súlynövekedéssel is járhat, hiszen tudjuk, az izom súlyosabb, mint a zsír….


*nem bántásnak/sértésnek szántam, lsd.”stagnál a fogyás” topik 6191.hozzászólásomat a „fogyás”-ról „lamentálva”

4 éve
#22
HUNited 83
Válasz törölt felhasználó #20 számú posztjára
73 kiló no az nekem messze van még. Illetve nem is akarom elérni. 182 cm magas vagyok, és szerintem én 80 kiló körül le fogok állni, főleg hogy már most sem látszom nagyon dagadtnak (csak ruha nélkül amikor lifeg rajtam minden...), sőt olyan van ami még nem volt, kilátszik a csontom :D Meg igazából én nem vékony, hanem izmos szeretnék lenni.

4 éve
#21
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #20 számú posztjára
Szeretnék én is ilyen lelkes lenni újra :)
Ó, csak mert hivatalosan normál az ember súlya, még lehetnek igen problémás részei s csak mert 2 puszta szám alapján normál, még lehet egészségtelenül zsíros hastájon, kívül-belül... Nem az a szint, mintha igazán elhízott lenne, de akkor is, az ember törekedjen az optimális egészség megközelítésére :) S az esztétika is ott van. Engem nem is érdekel a súlyom, csak nem akarok sok zsírt magamon. Amíg ennyi izmom van, kisebb súly kell az optimális testzsírszázalékhoz...
Az szokatlan, hogy türelmetlen vagy s korábban eszel, bár lehet, hogy nagy a deficited, azért is fogysz igen jól. Mert a ketósok jelentős része épp hogy sokkal jobban bírja evés nélkül. Sokunk sokkal hosszabban kezdenek el böjtölni a ketó hatására. Én eleve nem ettem 16-18 órán át, de a ketó ezt kitolta, majd egy idő után rájöttem, hogy ha fogyni akarok, jobb, ha a 23 órát célzom meg (szinte kizárt a fogyás, ha két rendes étkezésem van, az csillió kalória, csak aktív életmód mellett működhet, de akkor is lassú lesz a fogyás). Nem mindenki ilyen, persze, de nagyon sok emberrel találkoztam a neten, akik a ketót és a napi egy evést kombinálták, a kettő átkozottul jó kombó, egyik segíti a másikat. Persze aki így durván koplal vagy egyszerűen nem érzi így jól magát, annak nem jó, de nekem (s még nagyon, nagyon sokaknak) remek kombó. Csak sokunknak mozogni is kell mellé, ha fogyni is akarunk... Súlytartáshoz viszont szerintem tökéletes, nagyobb aktivitáskor vagy tömegeléskor pedig még igyekeznem is kéne, napi egy evés sokakhoz hasonlóan durván lerontja evési képességeimet, amik amúgy fejlettek, de megvannak a határaim.

A számolás nehézségei valóban ott vannak néha. A gyümölcsök s a cukros zöldségek se jobbak, egyik édesebb, mint a másik, hiába azonos még a fajuk is. Menzán, rokonnál éve is borul minden. Én igyekszem, amikor magam főzök s meg se próbálok számolni, hisz nem tudok, amikor másnál eszem. De a számolás nekem nem sokat számít a fogyásnál, kivéve, amikor épp belövöm, hogy hogyan tudok adott kalóriában jóllakni, akkor azért informatív. A makrók is fontosak, főleg ketóban. Néha azért is jó számolni, hogy lássuk, éhezünk-e, bár ez rám annyira nem jellemző, mint sok ketósra vagy napi egyszer evőre (az evési stílus neve OMAD, One Meal A Day) de volt már olyan, hogy túl keveset ettem több napon át s az nem előnyös s garantáltal elrontja a fogyásomat, mert tuti túleszem magam egy ponton, nem kicsit, nem röviden.

Sok sikert a továbbiakban is, főleg hogy neked is kezd nehezedni a dolog. Nekem 2000 kcal energiaigény alatt vált a könnyű lassú fogyás kvázi lehetetlenné. De van megoldás, csak nehezebb csinálni, mint rég.

4 éve
#19
HUNited 83
Válasz törölt felhasználó #18 számú posztjára
És azóta?

4 éve
#16
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #15 számú posztjára
Köszi a beszámolót, kedvelem a tapasztalatokat, főleg ketózisból indulva :)
A nápolyinak a nagyobbik fele szénhidrát, persze azért jóval 70g alatti van egy 82 grammosban, de ez nem mind egyszerű cukor, hisz ott a keményítő is. Úgyhogy inkább vigyázz a cukrokkal. Bár logikus, hogy nem tesz jót, ez biológiailag eléggé természetes (bár van, akinek a szervezete hamar visszaáll és sosem lesz ennyire rosszul s van, akinek soha nem áll vissza a cukor alapú működésre). Érdekes amúgy, mert a gyümölcsben ugyanúgy glükóz meg fruktóz van, mint a sima kristálycukorban... Ettől még nem feltétlenül hat ugyanúgy, persze, s a gyümölcsök maguk is másfélék, valamikor írtam már, hogy én még mindig viszonylag jól bírom a banánt, míg az almától könnyen cukormérgezést kapok... 1 kiló cseresznyétől napokig súlyos cukormérgezésben szenvednék, az tuti. A fene se érti ezt, de máshogy reagálunk ezekre, nem lehet egyszerűen levezetni az emberi szervezet működéséből zsíradaptált állapotban, esetleg pont ketózisban. Van, aki semmilyen szénhidrátot nem bírnak nagyobb mennyiségben, ketózison kívül pocsékul érzik magukat, megjelennek a régi problémáik, rossz szokásaik és vágyaik, éhség, túlevés, agyi köd... Mások kevésbé érzékenyek, de lehetnek érzékenyebbek erre-arra, én az egyszerű cukrokkal vagyok a legóvatosabb, a keményítőtől nem leszek rosszul nem extrém mennyiségben. Ebben még van is logika, annak azért idő, míg felbomlik egyszerűre. Nem szoktam tesztelni, hogy számít-e (bizonyára picit igen), hogy lassú vagy gyors az összetett szénhidrát, anélkül pedig nem tűnt fel, de hogy mivel eszem, az tuti számít, a magában cukor durvább, mint amikor van mellette egy halom zsír s fehérje is :) Azt hiszem, 10-20 szelet normál, cukros zserbót sokkal jobban tolerálok, mint 3 almát vagy körtét (pedig abban is van gyümölcs)... Bár az első ketogén időszakom óta nem ettem sok zserbót, annyi sokkal egyszerűbben ketósítható süti van és azokat is szeretem.

Majdnem minden étel tekinthető drognak és sokuk valakinek nagyon egészségtelen. Egy ketós azért általában tudja, hogy a kristálycukor nem ideális étele és vigyázzon vele. Vagy ha nem, az első pár alkalommal megtanulja. Nem is árt kitapasztalni a határokat, ha az ember nem akar ketózni örökké, hanem néha nyaral és szénhidrátozik... Általában ilyenkor fokozatosság célszerű s persze a szénhidrátra visszaálláskor sem ereszdealahajam, pizzák, torták és sörök tömkelegével, mint amit egyesek csinálnak...

Én alapból a fruktózt kerülöm inkább, ami összhangban is van több cikkel, amit olvastam. A glükózt felveszik az izmok s majd elhasználjuk sportoláskor, de a fruktóz megtölti a máj piciny raktárát, ami elég rossz dolog, ha az ember ketózik. De igazából én a személyes tapasztalataim (s a vágyaim s az aktuális gyümölcsszezon) alapján eszem. A gyümölcsöt úgyse hagyom el, abban pedig van glükóz is, fruktóz is bőven. A mennyiségre viszont ügyelnem kell, ez van (pontosabban nem muszáj, majd észreveszem, ha kezdek rosszullenni).

4 éve
#13
shinita 1
Válasz törölt felhasználó #12 számú posztjára
Ez nagyon egyéni. Ha én megeszem 1-2 banánt sok hét ketózis után, semmi bajom nem lesz s ezzel azért sokan így vannak. Viszont 1-2 alma már rosszabbul esik, fene se tudja, miért... A ketózisomat az se zavarja meg, ha egy étkezésemben 30g szénhidrátot hoz a gyümölcscukor, szóval nem feltétlenül kell elosztani. Mindenesetre szereztél tapasztalatot, hogy neked a banán már sok, legalábbis ekkora mennyiségben, én 10-20 grammjával eszem a banánt és úgy semmibe nem kavar bele, fagyasztóban eláll s még csak kockára sem fagy, hanem kellemes marad, sőt, szerintem jobb úgy.
Természetes, hogy változik a toleranciánk (ketózisban pedig eleve máshogyan működünk), én is elvoltam egy kiló banánnal régen, de ma már 1-2 darab után akkor is érzem, hogy le kell állnom, ha rég gyümölcsszezonban vagyok és viszonylag sok szénhidrátot eszem hónapok óta. S nyilván nem mindegy, hogy miből jön a szénhidrát. Zöldségből se bírom jól a sokat (a szénhidrátot tekintve), de azért az más, mint pl. a méz :D A tömény cukor azonnal figyelmeztetést indukál, hiába pici a mennyiség. A keményítők akkor is sokkal szolidabbak, ha gyorsak, legalábbis nálam. Szóval egy alma nekem durvább, kellemetlenebb, mint egy zsemle.

4 éve
#11
HUNited 83
Válasz GigiAngi #10 számú posztjára

http://alanfogyasa.blogspot.com/

4 éve
#10
GigiAngi
Válasz törölt felhasználó #9 számú posztjára
Melyik blog? Érdekel.

4 éve
#5
GigiAngi
Válasz törölt felhasználó #3 számú posztjára
A mérleget vágom, a makrókat vágom, elég olvasott vagyok szerencsére a témában, viszont azért nem merek még belevágni mert több helyen olvasom hogy intenzív súlyzós edzésnél egyszerűen nem indul be a ketózis, muszáj az izmokhoz nyúlnia a testnek a magas igénybevétel miatt... ciklikus ketot tartasz? Van feltöltő napod?
én most 120 gramm ch-n vagyok, egy cukorbeteg 160-at ehet, szóval ez már alatta van, pár lépés és recept keresés aztán meglennék, de a sport miatt nem igazán tudom mitévő legyek. A zsírod a fehérje másfélszerese?

4 éve
#4
feketeinci 9
többször említettem már ezt a blogot régebben is, de akik rendszeresen itt vannak, már unják.
Alan év elején kipróbálta, leírta a tapasztalatait, nem véleményezi, mert tudja - az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors olykor nem tudja mit akar :)

Akit érdekel nézze meg és olvassa el hogy egy fegyelmezett, étrendet, edzéstervet betartó, előre tervező és tapasztalt embernek mik a megfigyelései.

http://alanfogyasa.blogspot.com/

4 éve
#2
GigiAngi
Az átállásról írhatnál pár sort, módszer, mellékhatások, amiket tapasztaltál :)
Köszi!

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2