KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
Kedves Felhasználó!



BESZÉDFELISMERÉS? MI SZÜKSÉG ERRE?
Sokáig én is csak egy hangzatok vakításnak gondoltam ezt a dolgot, ezért megértem ha valaki idegenkedik tőle. Mégis arra kérlek olvasd el ezt a leírást, próbáld ki magad is és utána döntsd el, hogy állsz a kérdéshez. Sajnos, vagy nem sajnos, az szinte biztos, hogy a beszédfelismerés a jövőnk szerves részét fogja képezni.
Én magam is bepötyögős párti vagyok, azt szeretem ha tudom, hogy ami gombot lenyomok az le van nyomva! Nincs félreértés! De amikor elkezdtem kísérletezni a funkcióval, nagyon meglepődtem a hatékonyságán és hogy az oldalra milyen jól beépíthető. Nálam mindig szempont, hogy az oldal használata minél kevesebb kattintásból álljon, hogy a fejünkben lévő "adatot" minél egyszerűbben el tudjuk juttatni a gépbe. És erre ez tökéletesen alkalmas! Teljes étkezési sorokat és mennyiségeket lehet egy pillanat alatt rögzíteni! A mai technológia már nagyon jól képes kitalálni, hogy mit szeretnénk mondani. Az oldalba a Google mesterséges intelligenciáján alapuló beszédfelismerőt használjuk a KalóriaBázis igényeire szabva (emiatt a funkció egyelőre csak az appban és a Chrome alapú böngészőkben működik).

HOZZÁFÉRÉS A MIKROFONHOZ
Először is a használathoz engedélyezned kell, hogy a program hozzáférjen a mikrofonhoz. Fontos leszögezni, hogy a hozzáférés megadása esetén az oldal nem figyeli a beszélgetéseidet, nem tárolja és használja fel más célra! Csak amíg benyomod a gombot, addig figyeljük a diktálásod.
Ha először elutasítottad a hozzáférést és szeretnéd mégis engedélyezni, átállíthatod az app engedélyeinél, de egyszerű megoldás az is, ha leszeded és újratelepíted az appot és ekkor újra rákérdez (újratelepítéssel nem vész el adatod).

HOGYAN BESZÉLJ?
Nem kell közelről beszélni, vagy hangosan beszélni. Úgy beszélj, ahogy normálisan beszélnél, de tisztán és tagoltan. Erre hamar rá lehet érezni, mivel mindig látod, hogy mit értett meg a program abból amit mondtál. Ha félreértett, vagy nem kezdtél el időben beszélni, kattints a nagy narancssárga gombra, ekkor újra figyelő módba kapcsol. Szünet nélkül diktálj, mert a szünetet a diktálás végeként értelmezi.

MIT MONDJ?
Csak az étel neve kötelező, de ha mennyiséget és egységet is diktálsz, akkor fontos a sorrend:
1. Mennyiség (pl: öt, másfél, nyolc egész huszonöt, stb).
2. Egység (pl: gramm, deka, darab, szelet, stb).
3. Étel neve (nyugodtan diktálj be bármit, kísérletezz). A beszédfelismerő is ugyanarra a keresőmotorunkra épül, mint amikor beírva keresel, tehát itt ugyanúgy jobban jársz ha ragozatlanul, szótöveket alkalmazol ("1.5%-os tej" helyett több találatot kapsz, ha "1.5% tej"-et mondasz).

GOMBOK MŰKÖDÉSE
A nagy narancssárga gombon láthatod, hogy mit értettünk a beszédből. Az alatta megjelenő sorban pedig a konkrét ételsor javaslatunkat, ahogyan az rögzítésre kerülne (ez a találati lista első találata).
Ha ez megfelel, akkor a "Megettem" gombbal egyből rögzítheted.
Ha másik ételt választanál, kattints a "Listát kérek" gombra, ekkor a program elmenti a mennyiséget és a találati listából kiválasztás után ezzel rögzíti az adott ételt.
Auto gombokkal bekapcsolhatod, hogy az adott rögzítési formát a diktálás befejezésekor egyből alkalmazza a program. Ha később újra szeretnéd, hogy választhass, bármikor kikapcsolhatod az Auto gombokat. Véleményem szerint a legszuperebb használat, ha már ráéreztél a programra, akkor a Megettem gombot Autora rakod. Ekkor egy ételsor rögzítése egyetlen gombnyomással megy végbe (mikrofon ikon). Persze ehhez ismerned kell, hogy az oldal hogyan szokta feldobni a találatokat. Ajánlott a gyakori ételeidet kedvenccé tenni, ezzel ők mindig a lista tetejére kerülnek.

MÉG EGY EXTRA TIPP
Ha csak annyit diktálsz be, hogy "Még egy" vagy "Még harminc", akkor a program hozzáadja a bediktált egységet a legutolsó rögzített ételedhez.
Pl előzőleg ettél egy darab mandarint. Utána bediktálod, hogy "Még egy", akkor módosítja az 1 db-ot 2 db-ra. Vagy ettél 40 gramm szőlőt. Utána bediktálod, hogy "Még 20", akkor módosítja 60 grammra. Ez a funkció mindig csak ugyanabban az egységben tud hozzáadni, amiben utoljára rögzítettél.

PÉLDÁK
Alapvetően ezt a formát használd: "1 darab alma", vagy "125 gramm alma". De a jobb megértés végett további példákkal bemutatjuk, hogy hogyan értelmez a program (mit diktáltál és ő erre mit fog javasolni):
"Alma" -> "1 db Alma"
Ha nem diktáltál mennyiséget és egységet, akkor "1" alapértelmezett egységgel rögzít.
"Két alma" -> "2 db Alma"
Ha nem diktáltál egységet, a megadott mennyiséget az alapértelmezett egységgel rögzít.
"Két gerezd alma" -> "2 db Alma"
Ha nem találja a bediktált egységet, akkor az alapértelmezett egységgel rögzít.
"Két szem gránátalma" -> "2 gramm gránátalma"
Ha nincs az adott ételhez alapértelmezett egység, akkor grammban rögzít.

SEGÍTS A HIBAJAVÍTÁSBAN
Bizonyára lesz még jó pár pont ahol korrigálni kell a működést, ezért kérjük küldjétek el nekünk ha a program egy egyértelmű kérdést nem jól értelmez ([email protected]).
Csatlakozz aktív Facebook csoportunkhoz, hogy közvetlenül beszélgethess a kapcsolatos témákról:
facebook.com/groups/kaloriabazis

ÉS HOGY EZ MIÉRT PRÉMIUM FUNKCIÓ?
Egyrészt szolgálja azon törekvésünket, hogy Prémiumban is legyenek valódi pluszt nyújtó funkciók.
Másrészt a beszédfelismerő használatával gyakorlatilag alig kell ránézned a programra, így tömeges használat esetén - mivel reklámbevételből tartjuk fenn az oldalt - eléggé káros következményekkel járhatna. De lehet az is, hogy a jövőben kipróbáljuk hogyan hat ha ingyenessé tesszük, de ígéretet nem teszek rá.


Köszönettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

 

Szólj hozzá!


A hozzászólások olvasásához és hozzászóláshoz regisztráció szükséges

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2