KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
Sokan kérdeztétek, hogy mi a különbség a folyékony és a szilárd kalóriák között. Pl: 100 kcal baracklé vajon ugyanannyira hizlal mint 100 kcal csoki? Milyen formában jobb bevinni a szükséges kalóriát? Mi a helyzet az alkohollal? Tényleg olyan "drága" a kalóriák tekintetében? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni nektek.
 
 
A kalória az kalória
A fogyás, vagy testsúly fenntartása érdekében általánosan szükséges a testmozgás és a kalóriák nyomon követése, mind az ételek, mind az italok tekintetében. Mint tudjuk, ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, akkor az fogyást eredményez attól függetlenül, hogy a kalóriák ételekből vagy italokból származnak. Bár a folyékony és szilárd kalóriák különböző módon befolyásolják a fogyókúrát.

Telítettség érzés
A szilárd kalóriák általánosan nagyobb jóllakottságot, telítettség érzést nyújtanak mint a folyékony kalóriák. Az "Obesity Reviews" újság egyik cikke rámutat, hogy az USA-ban az utóbbi időben megemelkedett elhízási ráta oka abban kereshető, hogy az elfogyasztott folyékony kalóriák aránya megnövekedett a szilárd kalóriákkal szemben. Mivel a folyékony kalóriák fogyasztása után nem érzünk jóllakottságot, kisebb valószínűséggel fogunk kompenzálni, pl. egy plusz testmozgás beiktatásával.

A folyékony kalóriák szerepe a fogyásban
A Mayoclinic.com (a világ legnagyobb független orvosi kutatóintézete) szerint a fogyás szempontjából a folyékony kalóriák csökkentése hatékonyabb, mint a szilárd kalóriák csökkentése. Egy 2009-es kutatás során 800 felnőtt, 25-79 év közötti férfi és nő eredményeit vizsgálták meg. Azok, akik 100 kalóriával csökkentették folyékony kalóriabevitelüket nagyobb fogyást értek el, mint azok, akik szilárd kalóriabevitelüket csökkentették ugyanennyi kalóriával. A 18 hónapos időszak alatt az átlagos fogyás a folyékony kalóriacsökkentést alkalmazóknál 226 gramm volt, míg a másik csoportnál 45 gramm volt.

A folyékony kalóriák fajtái
A cukorral édesített italok rengeteg kalóriát adnak hozzá a napi beviteledhez anélkül, hogy lényeges fehérjékhez, vitaminokhoz vagy ásványi anyagokhoz juttatnák szervezetedet. Az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint a kóla és hasonló italok fogyasztása nem biztosítja a minimálisan szükséges tápanyagokat (azaz nem tartalmazzák az előírt mennyiségű fehérjét és vitamint).
A gyümölcslevekben, dzsúzokban is lehet sok kalória, de ezek tartalmaznak hasznos vitaminokat, tápanyagokat (pl. C-vitamin, kálium, élelmi rostok).
A tej kalóriatartalma többféle tápanyagból tevődik össze (főként zsírból), illetve igen gazdag kálciumban.

Az alkohol kalóriatartalma
Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz, emellett nagyon alacsony a tápértéke (ezt hívjuk "üres kalóriának"). Az alkohol gyakori mellékhatása a lelassult zsírlebontás és az étvágy megnövekedése. Az alkohol a kalóriaszámlálók rémálma, mivel a tiszta alkohol egyetlen grammja 7 kalóriát tartalmaz, tehát majdnem kétszer annyira hizlal, mint a szénhidrát vagy a fehérje (mindkettő 4 kcal/gramm) és nem sokkal a zsír értéke alatt van (ami 9 kcal/gramm). Példával szemléltetve: egy korsó sör 220 kcal, egy pohár vörösbor 144 kcal, egy feles pálinka 112 kcal.
Az emberi test normális működése folyamán lebontja a zsírt, a szénhidrátot és a fehérjét, hogy energiát termeljen. Mikor a máj az alkoholt dolgozza fel, melléktermékként acetát keletkezik. Mikor az acetát a véráramba kerül, a test ezt kezdi lebontani a zsír helyett. Kutatások szerint ha a szervezetben az acetát szintje megemelkedik, a zsír lebontása 73%-kal (!) csökken.
Nem véletlen az sem, hogy az alkohol fogyasztása után zsírosabb, magas kalóriatartalmú ételeket kívánunk meg. Kimutatták, hogy ha étkezés előtt alkoholt iszunk étvágygerjesztőként, akkor többet eszünk mint ha alkoholmentes italt ittunk volna.

A folyékony kalóriák előnyei
A folyékony kalóriáknak előnyei is vannak bizonyos esetekben. Például a sportolók számára kényelmesebb folyadék formájában bevinni a nagy teljesítményhez szükséges cukrot, elektrolitot. Folyékony kalóriák fogyasztása esetén előny lehet a jóllakottság érzés hiánya (pl. maratont futni nem célszerű tele hassal).


A cikket a kaloriabazis.hu fordította a következő forrásokból:
http://www.livestrong.com/article/418816-liquid-calories-vs-solid-calories/
http://www.livestrong.com/article/278395-alcohol-calories-weight/

Szólj hozzá!


A hozzászólások olvasásához és hozzászóláshoz regisztráció szükséges

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2